Bratislavský kraj chce oživiť starú halu na bratislavskej Patrónke
PREHRAŤ

Bratislavský kraj chce oživiť starú halu na bratislavskej Patrónke

Namiesto výroby tu však samospráva zvažuje zriadenie múzea totality či kultúrno-historického centra. O budúcom využití haly môže svojimi nápadmi rozhodnúť aj verejnosť.
Bratislava 11. mája (TASR) – Bývalú výrobnú halu na patróny v bratislavskej Patrónke chce Bratislavský samosprávny kraj (BSK) oživiť. Namiesto výroby tu však zvažuje zriadenie totalitného múzea či kultúrno-historického centra. O budúcom využití haly môže svojimi nápadmi rozhodnúť aj verejnosť. Na dnešnej tlačovej konferencii tento zámer priblížil predseda BSK Pavol Frešo.

Zo starého areálu v lokalite Patrónka má vzniknúť, podľa slov Freša, niečo unikátne. Kraj bývalú halu nechce predať investorom, ale vybudovať tu isté kultúrno-historické centrum. Kraj preto vyzýva, aby sa zúčastnili júnového dňa otvorených dverí a zapojili sa do diskusie, na čo možno areál v budúcnosti využiť.

"Máme desiatky listov ročne, kde nám ľudia píšu, aby sme im dali nejakú budovu. Oslovujú nás napríklad veteráni, že by tu chceli mať technické múzeum a oslovuje nás aj veľa komunít, že by tu chceli pracovať s týmto priestorom," povedal Frešo. Plánom kraja je na tomto mieste v prvom rade vybudovať nový ekosystém. Za príklad dáva Cvernovku, v ktorej sa to podľa Freša podarilo veľmi dobre.

Aj keď kraj chcel budovu najprv predať, nechce tak urobiť pre jej bohatú históriu, ale aj pre miesto, kde sa nachádza. V minulosti sa v tomto areáli totiž nenachádzala len fabrika na výrobu patrónov. História siaha ešte ďalej. "Z tohto miesta, bohužiaľ, vyrážali transporty do Serede, kde transportovali Židov z Bratislavy. Tento areál má však aj inú históriu. Boli tu rôzne veci strojárskeho charakteru, jedinečné vo vtedajšom Československu," priblížil predseda BSK.

"Verím, že sa nám podarí dať na stôl jednu ucelenú myšlienku – projekt, a tým pádom sa nám podarí zachrániť tento areál, tak ako v prípade Cvernovky," dodal Peter Húska z Úradu BSK. Nevylučuje ani situáciu, kedy bude mať o budovu záujem len jeden privátny subjekt.

Budovy Rothovej továrne na patróny, ľudovo nazývané „Patrónka“, sú súčasťou areálu Domova sociálnych služieb Rosa, ktorý je v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK. Rovnako je majetkom kraja aj celý areál. Vďaka výskumu sa BSK podarilo zistiť, že minimálne päť pôvodných budov z konca 19. storočia na Patrónke ešte stojí. Tieto však nemajú len architektonickú, ale aj historickú budovu. Okrem toho sa nachádzajú na mieste, ktorého časť využíval Slovenský štát počas druhej svetovej vojny na sústreďovanie a deportácie židovských občanov.