Len 100 metrov od Downing Street zadržali ozbrojenca
PREHRAŤ

Len 100 metrov od Downing Street zadržali ozbrojenca

Muž bol zatknutý pre podozrenie z držania útočnej zbrane, ako aj pre podozrenie zo spáchania, prípravy a podnecovania teroristických útokov.
Londýn 27. apríla (TASR) - Polícia zadržala dnes neďaleko sídla britského parlamentu v Londýne osobu, ktorá je podozrivá z prípravy teroristického útoku. Následne sa zistilo, že 27-ročný muž mal v batohu niekoľko nožov. Zatknutý bol na základe protiteroristického zákona. Informovala o tom na svojej internetovej stránke spravodajská televízia Sky News.

Podozrivý bol zadržaný o 14.22 h miestneho času (15.22 h SELČ) v rámci pokračujúcej protiteroristickej operácie na jednej z najrušnejších londýnskych ulíc Whitehall, približne 100 metrov od sídla britských premiérov na Downing Street. Premiérka Theresa Mayová sa tam v čase incidentu, pri ktorom nebol nikto zranený, nenachádzala.

Muža už dlhší čas sledovala londýnska polícia a britské tajné služby.

"Muž bol zatknutý pre podozrenie z držania útočnej zbrane, ako aj pre podozrenie zo spáchania, prípravy a podnecovania teroristických útokov. Podozrivému boli odobraté nože. Detektívi z protiteroristického oddelenia pokračujú vo vyšetrovaní. V súvislosti s týmto zatknutím nehrozí nijaké známe nebezpečenstvo," uvádza sa vo vyhlásení londýnskej Metropolitnej polície.

V okolí britského parlamentu sú sprísnené bezpečnostné opatrenia po tom, čo 22. marca islamský extrémista Khalid Masood zrážal na neďalekom Westminsterskom moste autom chodcov a pred vstupom do areálu parlamentu dobodal policajta. Útok si vyžiadal šesť obetí na životoch vrátane páchateľa, ktorého polícia zastrelila.