Pošepky aj na vzdialenosť 30 metrov
PREHRAŤ

Pošepky aj na vzdialenosť 30 metrov

Vedci z univerzity v Bristole v Spojenom kráľovstve pracujú na technológiách, ktoré umožňujú ľuďom komunikovať telepaticky.

Bristol, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska 17. máj (TABLET.TV) – Tento spôsob by sme mohli opísať ako schopnosť šepkať niekomu, kto je vzdialený asi 30 metrov alebo ako technológiu, ktorá prenesie zvuk bez toho, aby bol zvuk počuteľným.

Reč je náš vrodený spôsob komunikácie. Avšak má obmedzený dosah vzdialenosťou a funguje len vo vzduchu. Vedci skúmali kombináciu dvoch technológií.  Na detekciu slov vedci merajú bioelektrické signály produkované tvárovými svalmi počas reči. Elektromyografický systém pozostávajúci zo 4 povrchových elektród mal pri testoch vysokú presnosť pri rozlišovaní slov. Ešte dôležitejšie je, že systém bol rovnako efektívny v rozlišovaní hovorených a šeptaných slov. Na prenos slov veci použili rad ultrazvukových žiaričov.

Aby rozpoznal slová, tím vedcov  sa pokúsil najskôr použiť snímače na zachytenie "subvokálnych elektrických signálov", odkazujúc na malé elektrické signály, ktoré ľudia posielajú do svojich svalov a hlasiviek, keď formulujú slová v ich mysli. Dospeli však k záveru, že to nie je možné. Namiesto toho založili svoj elektromyografický systém na elektrických signáloch generovaných svalmi, keď ľudia ticho šepkali. Tento systém dokázal dostatočne silné odčítanie, dokonca až tak, že bolo možné rozlišovať medzi 10 slovami s presnosťou vyše 80%. V praxi to funguje tak, že odosielateľ potichu zadá príkaz a povrchové elektródy umiestnené nad jeho tvárou zachytávajú elektrické signály generované svalmi a algoritmus strojového učenia identifikuje slovo. Potom smerový reproduktor emituje príkaz priamo smerom k cieľu.

Existujú rôzne možnosti využitia tejto technológie. Napríklad v armáde. Vojaci ju môžu mať integrovanú do svojich prilieb. Namiesto toho, aby vykrikoval povely, veliteľ môže pošepky vydať rozkaz a túto správu poslať iba určenému príjemcovi. Bez použitia vysielačky a šifrovania. Využiť by ju mohli aj potápači, pri ktorých by mohla byť obzvlášť účinná, pretože zvuk sa šíri vo vode lepšie ako vo vzduchu.