Potravinári: Stúpli nám náklady na odpad z obalov zo 7 na 40 mil. eur
PREHRAŤ

Potravinári: Stúpli nám náklady na odpad z obalov zo 7 na 40 mil. eur

Napriek masívnemu transferu finančných prostriedkov sa však miera recyklácie odpadov na Slovensku v zodpovedajúcej miere nezvýšila, povedal Janíček z SPPK.

Bratislava 16. mája (TASR) - Výrobcom potravín v SR stúpli medziročne náklady na odpady z obalov zo 7 miliónov eur na 40 miliónov eur. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Dušan Janíček, za účasti predstaviteľov slovenských potravinárskych zväzov, v súvislosti s pripravovanou tzv. aplikačnou novelou zákona o odpadoch, ktorá by mala byť účinná od roku 2018.

Súčasný systém je podľa neho nespravodlivý, pretože predstavuje päť- až desaťnásobné zvýšenie nákladov výrobcov na odpady z obalov. "Napriek masívnemu transferu finančných prostriedkov sa však miera recyklácie odpadov na Slovensku v zodpovedajúcej miere nezvýšila," povedal Janíček. Celý systém podľa neho platia iba výrobcovia, pričom zberové spoločnosti, organizácie zodpovednosti výrobcu (OZV), obce a občania sa iba "vezú".

Podľa prezidenta Slovenského mliekarenského zväzu Stanislava Voskára zákon o odpadoch považujú slovenskí potravinári za protiústavný, pretože má diskriminačný charakter vo vzťahu k výrobcom, pretože nechráni podnikateľské prostredie pred poškodzovaním, zvýhodňovaním alebo znevýhodňovaním. Nevytvára tiež podmienky pre slobodné rozhodnutie sa, či si výrobca bude plniť svoju rozšírenú zodpovednosť individuálne alebo prostredníctvom OZV.

Právna úprava zákona o odpadoch a posledné zásahy Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR podľa neho umožnia rýchlu monopolizáciu trhu, ktorá povedie k značnému zníženiu konkurenčného prostredia a k dominantnému postaveniu OZV pri nastavovaní cenovej politiky.

Slovenskí potravinári preto podľa Voskára upozorňujú na negatívne dôsledky ďalších zmien v odpadovej legislatíve, ktoré výrazne negatívne zasiahnu do ekonomiky potravinárskych podnikov zvýšením nákladov na zabezpečenie triedenia a zhodnocovania odpadov z obalov. "Odmietame názor MŽP SR, že novela zákona o odpadoch bude mať pozitívny dosah na podnikateľský sektor," podčiarkol.

Voskár zdôraznil, že 25. mája sa plánuje spustenie medzirezortného pripomienkového konania k aplikačnej (veľkej) novele zákona o odpadoch. SPPK podľa neho poslala na MŽP SR vyše 70 pripomienok, ktoré neboli zapracované do pripravovanej novely zákona a ku ktorým MŽP odmietlo diskutovať.

"SPPK žiada predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD), aby zastavil ústavné prerokovanie veľkej aplikačnej novely zákona o odpadoch v pripravovanom znení," zdôraznil Janíček.

"SPPK taktiež žiada ministra životného prostredia SR Laszlóa Sólymosa (Most-Híd), aby stiahol pripravenú novelu zákona o odpadoch na dopracovanie o požiadavky, ktoré vyplynuli počas obdobia platnosti nového zákon o odpadoch do praxe zo strany potravinárskeho priemyslu na Slovensku," podčiarkol.

Komora podľa Janíčka žiada šéfa MŽP SR o dôkladné vyhodnotenie vplyvu zákona a jeho novely na podnikateľské prostredie v oblasti potravinárstva na Slovensku. "Potravinári nesúhlasia s prekladacou správou k novele zákona o odpadoch, že zmeny prinesú pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie," povedal.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora žiada ministra životného prostredia o otvorenie skutočne odbornej diskusie k novele zákona o odpadoch. "Komunikácia s verejnosťou bola zo strany MŽP SR vedená iba alibisticky," dodal podpredseda SPPK.