Delikátnu pochúťku hľadajú štvornohí pátrači
PREHRAŤ

Delikátnu pochúťku hľadajú štvornohí pátrači

Pri ich výcviku sa používajú aj metódy, ktorými cvičia psov vyhľadávajúcich výbušniny.

Riverside, Tasmánia 15. augusta (TABLET.TV) - Austrália je popri Francúzsku, Taliansku a Španielsku štvrtým najväčším producentom gurmánskej lahôdky, ktorú prezývajú aj „diamant kuchyne“. Je ňou huba hľuzovka, ktorá k svojmu rastu potrebuje korene listnatých stromov. Zaujímavosťou je, že hľuzovky, rastúce v Tasmánii, vznikli naočkovaním drevín európskymi výtrusmi.

Keďže sa tejto hube darí pod zemou v hĺbke asi 15-20 cm, ľudia si na pomoc musia prizvať špeciálne cvičené prasiatka alebo psov. Ich čuch je totiž oveľa citlivejší na špecifickú chemickú látku, ktorú táto huba vylučuje. S výcvikom štvornohých lovcov hľuzoviek začínajú preto už od šteniatok. Pri ich tréningu dokonca používajú aj metódy, ktorými cvičia psov vyhľadávajúcich bomby.

Hľuzovky nevyzerajú na prvý pohľad veľmi lákavo. Navyše ich aróma pripomína skôr zatuchlinu. V kuchyni sú však veľmi vyhľadávanou delikatesou. Používajú sa napríklad na dochutenie šalátov, cestovín, rizota alebo paštét. Kilogram čiernej hľuzovky sa v súčasnosti šplhá až k sume okolo 2000 eur.