Taxikári štrajkovali proti Uberistom
PREHRAŤ

Taxikári štrajkovali proti Uberistom

Pozrite si reportáž.

Madrid 17. marca (TABLET.TV) – Stovky madridských taxikárov vo štvrtok vystúpili z áut a hromadne protestovali v uliciach hlavného mesta Španielska proti spoločnosti Uber, ale aj mnohým ďalším. Viac ako dve hodiny sa snažili získať pozornosť vedenia mesta. Chcú, aby zakročilo proti údajne nelegálnej preprave ľudí. Ako hovoria taxikári, voči “Uberistom“ sú znevýhodnení, pretože oni zákony dodržujú, Uberisti nie.

„Chceme, aby sme mali rovnaké podmienky. Uberisti môžu pracovať aj 24 hodín nonstop. Nemôžu parkovať hocikde na ulici, ale parkujú. Polícia sa vôbec nezaujíma o to, čo robia. Chceme to zmeniť, rovnaké pracovné podmienky, rovnaký meter pre každého,“ uviedol nespokojný taxikár.

Miestni taxikári sa sťažujú aj na nedostatok práce. Aplikáciu Uber vnímajú ako neférovú konkurenciu na trhu s prepravou. Dôvodom je, že vodič, ktorí takto preváža ľudí, nemá koncesiu, neplatí dane, a peniaze, ktoré za prepravu osôb získava, dostáva sprostredkovane cez zahraničnú banku. Uber sa zas bráni, že nie je taxislužbou, ale ide len o spolujazdu, za ktorú si záujemca riadne zaplatí.

Na štvrtkový protest dohliadala aj polícia. Zaobišiel sa bez incidentu a na istý čas paralyzoval dopravu. Najväčší nápor taxík hľadajúcich zaznamenali vo štvrtok na letisku a na železničnej stanici. Taxikári nejazdili takmer 12 hodín. Podľa agentúry AP štrajkujúci sa reakcie kompetentných na protestnú akciu nedočkali.