Potkanie samce sú úzkostnejšie než samice, môže za to testosterón
PREHRAŤ

Potkanie samce sú úzkostnejšie než samice, môže za to testosterón

Slovenská vedkyňa v takmer dvojročnom výskume sledovala úzkosť u samcov.

Bratislava 27. augusta (TABLET.TV) - Na sľubnú vedeckú kariéru má našliapnuté mladá doktorandka Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Výsledky jej výskumu sa pred necelým týždňom dostali aj na stránky renomovaného vedeckého časopisu Hormons and Behavior. Niekoľko rokov pozorovala správanie sa laboratórnych potkanov, prevažne samcov. Skúmala, aký vplyv zohrávajú hormóny u zvierat v mladosti a najmä v starobe.

Emese Domonkos aj v spolupráci s ďalšou doktorandkou Veronikou Borbélyovou zistila, že samce potkanov trpia depresiami a úzkosťou oveľa častejšie ako samice.

Veľkú úlohu v tomto experimente zohrával najdôležitejší mužský hormón testosterón, niekoľko zvierat preto vykastrovali a potom ich vystavovali rôznym podnetom. Napríklad ich umiestnili do škatule, ktorá bola rozdelená priečkou a jedna jej časť bola osvetlená a druhá naopak zostala tmavá.

Unikátnosť tohto výskumu spočíva práve v tom, že vedci sledovali dlhodobé účinky nedostatku pohlavných hormónov u zvierat. Zatiaľ čo doteraz sa existujúce experimenty zamerali skôr na krátky časový horizont.