Krištáľovým krídlom už po dvadsiaty raz ocenia významné osobnosti Slovenska
PREHRAŤ

Krištáľovým krídlom už po dvadsiaty raz ocenia významné osobnosti Slovenska

O laureátoch jubilejného 20. ročníka Krištáľového krídla za rok 2016 v deviatich kategóriách rozhodli odborné poroty v tajnom hlasovaní.

Bratislava 24. januára (TASR) – Už v nedeľu 29. januára sa slovenská verejnosť dozvie mená najvýznamnejších osobností Slovenska za minulý rok. O laureátoch jubilejného 20. ročníka Krištáľového krídla za rok 2016 v deviatich kategóriách rozhodli odborné poroty v tajnom hlasovaní. Jubilejný galavečer prinesie v priamom prenose Jednotka RTVS o 20.25 hodine.

Nominovaných je 28 osobností z odvetví vedy, techniky, spoločenských vied, športu a filantropie, medzi nimi známe mená doma aj v zahraničí, huslista Dalibor Karvay, cestovateľ a fotograf Filip Kulisev, dirigent Rastislav Štúr, olympijskí víťazi Ladislav a Peter Škantárovci, tenistka Dominika Cibulková, básnik, prozaik, spisovateľ a textár Daniel Hevier, režisér Peter Hledík či herečka Zuzana Mauréry. Známe sú už osobnosti, ktoré budú poctené mimoriadnou cenou, tento rok nimi budú Marian Varga a Andrej Glatz. Porota pritom vyberala zo 41 osobností, čo bolo v tomto ročníku najviac z došlých návrhov.

Medzi nominovanými je čoraz viac úspešných mladých ľudí. Do top trojice v kategórii filantropia sa dostal aj 15-ročný Ondrej Vrábel, autor tzv. pinf hier, neziskového projektu pre deti s mentálnym postihnutím. „Chcel som pomôcť sesternici mojej maminy Dáške, ktorá má detskú mozgovú obrnu. Toto bola najjednoduchšia cesta,“ uviedol na stretnutí s médiami. Známi sú laureáti mimoriadnej ceny za celoživotné dielo. Tú si v tomto ročníku prevezmú geniálny hudobník Marián Varga a úspešný manažér, športovec a filantrop Andrej Glatz.

„Tých 20 rokov bolo niekedy aj jednoduchých, ale viac-menej boli ťažké. Hlavne začiatky, niekedy som si myslela, že to nezvládnem, že je tak zložité presadiť projekt, ktorý nemá vo svete porovnanie, aby ho začala verejnosť vnímať tak, ako bola myšlienka od začiatku postavená. Vznikali sme v období, keď to bolo u nás nové, zelenú dostávali rôzne reality šou a ľudia to hltali. Vďaka Krištáľovému krídlu sa stretávam s veľkými osobnosťami, múdrymi ľuďmi a vidím, že duchovné hodnoty uprednostňujú všetci tu na Slovensku a Slováci sú radi, keď môžu uznávať krásne, múdre, čisté a spravodlivé hodnoty,“ povedala pre TASR autorka Krištáľového krídlaMária Vaškovičová.

Jubilejný 20. ročník prinesie divákom okrem nových laureátov aj bohatý kultúrny zážitok. Hostiteľmi galavečera sú herci Helena Krajčiová a Marián Mitaš. V programe uvidíte Máriu Čírovú, Janu Kirschner, Celeste Buckingham s Vladisom či Roba Pappa a Thomasa Puskailera v prekvapujúcom spojení.

V rámci osláv 20. výročia pripravili organizátori Krištáľového krídla putovnú výstavu, ktorá prezentuje históriu oceňovania najvýznamnejších osobností Slovenska. Doteraz navštívila Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Štátne divadlo v Košiciach, Radnicu v Banskej Bystrici a Slovenské komorné divadlo v Martine. Výstava svoju púť zavŕši v Slovenskom národnom divadle práve v deň konania galavečera a potrvá do 31. marca.

Krištáľové krídlo je každoročne udeľované ocenenie osobnostiam na Slovensku, ktoré dosiahli vo svojom odbore mimoriadny úspech. Ocenenie je udeľované od roku 1997 v rôznych oblastiach spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho a verejného života. 20 rokov Krištáľového krídla - viac ako 600 nominovaných, 202 ocenených najvýznamnejších osobností Slovenska vo výbere viac ako 120 porotcov.