Rezort zdravotníctva: Rázsochy budú stáť približne 263 mil. eur
PREHRAŤ

Rezort zdravotníctva: Rázsochy budú stáť približne 263 mil. eur

Koncept novej nemocnice je podľa šéfa rezortu Tomáša Druckera (nominant Smer-SD) postavený na úplnej zmene fungovania univerzitného vzdelávania, aj vedy a výskumu v hlavnom meste.
Bratislava 15. marca (TASR) - Výstavba nemocnice na bratislavských Rázsochách by si mala podľa odhadov ministerstva zdravotníctva vyžiadať asi 263 miliónov eur s DPH. Spolu s tou v Ružinove, ktorá potrebuje rekonštrukciu za asi 80 miliónov eur s DPH, by mali v budúcnosti tvoriť novú Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB). Najväčšia slovenská nemocnica je v súčasnosti zložená z piatich zariadení.

Koncept novej nemocnice je podľa šéfa rezortu Tomáša Druckera (nominant Smer-SD) postavený na úplnej zmene fungovania univerzitného vzdelávania, aj vedy a výskumu v hlavnom meste. Verí, že by mohla slovenské zdravotníctvo posunúť vpred. "Cieľom je, aby okrem špičkovej zdravotnej starostlivosti pre pacientov zároveň ponúkala najkvalitnejšie podmienky pre výučbu budúcich zdravotníkov," povedal Drucker.

V komplexe novej univerzitnej nemocnice majú byť podľa jeho slov vysokošpecializované medicínske oblasti naviazané na vedeckovýskumné pracoviská. Budú tam aj centrá excelentnosti, ktoré budú poskytovať pacientom s vybranými diagnózami komplexný servis a najšpičkovejšiu zdravotnú starostlivosť pod jednou strechou v krajine. Podľa ministerstva pôjde o najmodernejšie vybavené centralizované pracovisko na Slovensku.

Ministerstvo návrh riešenia novej nemocnice predložilo v utorok (14.3.) po konzultáciách so zainteresovanými stranami do medzirezortného pripomienkového konania. Najväčšiu aj najzadlženejšiu slovenskú nemocnicu tvorí v súčasnosti päť zariadení na Kramároch, v Starom Meste, Ružinove, Petržalke a Podunajských Biskupiciach. Po novom to majú byť len Rázsochy a Ružinov.

Činnosť nemocnice na Kramároch sa má postupne utlmiť. Nemocnica Staré Mesto zase prejde transformáciou na Špecializované centrum pre liečbu nervových a duševných chorôb a geriatrického pacienta. V geriatrickej nemocnici v Podunajských Biskupiciach sa ponechajú geriatrické lôžka. Nemocnica Petržalka by mala fungovať takmer rovnako ako doteraz.

Ministerstvo si pred PPP projektom, ktorý sa mal pri výstavbe novej nemocnice využiť naposledy, vybralo tzv. integrovaný model riadenia, ktorého základom je štátna kontrola. Štát chce projekt aj financovať. Následnú prevádzku má zabezpečiť manažér poskytovania zdravotnej starostlivosti.

"Prezentované riešenia v predloženom materiáli považujeme za najefektívnejšie, realizovateľné v najkratšom čase a v rámci kooperácie s akademickou obcou a výskumom zabezpečia vysokokvalitnú starostlivosť, vzdelávanie a výskum pre budúce generácie," zhrnul Drucker.

Stavba novej nemocnice v Bratislave je témou už vyše 30 rokov. Pôvodne mala stáť v lokalite Rázsochy, výstavbu v roku 2003 zastavila vláda Mikuláša Dzurindu. Na stavbe sa dovtedy preinvestovalo 33,2 milióna eur. Otázku dostavby Rázsoch otvoril prvý kabinet Roberta Fica (Smer-SD). Počas druhej Ficovej vlády sa rozbehol PPP projekt na výstavbu na Patrónke, k podpisu zmluvy však nedošlo. Jeho tretia vláda sa zaviazala, že novú nemocnicu v Bratislave sprevádzkuje.