Po víno chodia v potápačskom skafandri
PREHRAŤ

Po víno chodia v potápačskom skafandri

More, víno a potápanie. Chorvátsky podnikateľ spojil všetky svoje životné vášne, preto jeho víno dozrieva pod morskou hladinou.

Drače 10. mája (TABLET.TV) - Nenápadné chorvátske mestečko Drače, ktoré leží približne hodinu jazdy autom od Dubrovníka, sa môže popýšiť unikátnym spôsobom skladovania vína. Sklenené fľaše v hlinených amforách zostávajú pod morskou hladinou približne dva roky. Ak ich chcú zákazníci ochutnať, majiteľ si musí obliecť potápačský skafander.

„Pochádzam z vinárskej rodiny. Keďže nám doma vždy hovorili, aby sme zatvárali dvere do pivnice a dávali pozor na teplotu, tak mi napadlo, kde by sme mohli vyrobené víno skladovať. Pri potápaní som si všimol, že v hĺbke asi 20 metrov je optimálna teplota – takých 15 až 17 stupňov,“ vysvetľuje horlivý vinár a potápač Ivo Segovič.

Podmorské víno je jednou z hlavných atrakcií chorvátskeho vinárstva. Zároveň patrí medzi najdrahšie v krajine. Fľaša stojí v prepočte od 60 až takmer 400 eur a spolu s ňou dostanete špeciálne inštrukcie, ako ju správne otvoriť.