Vládny špeciál Tupolev čaká posledný let do leteckého múzea
PREHRAŤ

Vládny špeciál Tupolev čaká posledný let do leteckého múzea

Bývalé letky, ktoré si pamätajú ešte časy federácie, počítajú svoje posledné dni na letisku.

Bratislava, 18. augusta (TABLET.TV) – Na niekdajší symbol slovenskej letky Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, Tupolevy, sa po viac ako dvoch desaťročiach dnes pozerá s obdivom ako na vzácny historický unikát v slovenskej trikolóre s tisíckami nalietaných kilometrov a letových hodín.

Ako informovala hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková, jeden z bývalých vládnych špeciálov je na dráhach letiska v Bratislave poslednýkrát. „Máme tu dva Tupolevy, ktoré takto už nikdy v živote nebude možné vidieť vedľa seba,“ uviedla pre TABLET.TV.

Podľa Maroša Marka z portálu Slovak Aviation možno konštatovať, že slovenský vládny Tupolev je v súčasnosti posledným lietajúcim v rámci celej Európskej únie. „Tupolev spotrebuje napríklad 5 ton paliva na hodinu. Moderné Airbusy pritom spotrebujú okolo dvoch ton na jednu hodinu. Drahá je ich údržba a problém je aj s ich náhradnými dielmi,“ objasnil.

Jedna letová hodina vyšla ministerstvo vnútra takmer 5000 eur.  „Tučko“ malo kapacitu 116 sedadlových miest a letelo rýchlosťou 850 km/h. Lietadlo bolo predovšetkým na stredné a dlhé vzdialenosti. Jeho prevádzka bola nákladná a aj keď oba Tupolevy dokopy nenalietali v skutočnosti toľko, na koľko sú konštruované, odchádzajú do leteckého dôchodku.

Spomínať bude aj letuška vládneho špeciálu Anna Gorodovová. V oblakoch pracuje takmer polstoročie svojho života. „Mám odlietaných 20-tisíc letových hodín a k tomu adekvátne 20 miliónov letových kilometrov. Prelietala som skoro celý svet,“ uviedla v rozhovore.

Podľa hovorkyne letiska majú obe lietadlá za sebou prelety najvýznamnejších štátnych činiteľov. „Nie sú to bežné lietadlá. Majú v sebe miestnosť pre sprchu napríklad, miestnosť pre hlavného cestujúceho, miestnosť pre sprevádzajúci personál,“ priblížila interiérové vybavenie lietadla.