Chcete vidieť šťastné prasatá? Púšťajte im hudbu
PREHRAŤ

Chcete vidieť šťastné prasatá? Púšťajte im hudbu

Vplyv kultúry prostredia na šťastný život prasiat na rwandskej farme sa stal nielen raritou, ale aj vyučovacím predmetom.

Rwanda 22. augusta (TABLET.TV) – O tom, ako hudba vplýva na prasce, dnes už tamojší úspešný farmár a agro-podnikateľ Gerard Sina prednáša aj na univerzitnej pôde pred ďalšími budúcimi farmármi. Preslávil sa tým, že objednal DJ-a, aby hral ošípaným.

Začínal som iba s piatimi prascami. Dnes ich mám stovky. Najprv sme mali vysokú spotrebu jedla, ale odkedy sme vyskúšali hudbu, na kŕmenie potrebujeme menej. Prasce radšej relaxujú alebo spia. Má to veľa výhod,“ pochvaľuje si majiteľ farmy. „Tento nápad som dostal na koncerte, kde som videl, akí sú ľudia šťastní, keď počúvajú hudbu. Tak som sa vtedy sám seba opýtal: Prečo by nemohli byť aj moje prasce šťastné? Ihneď som si na farmu kúpil všetko zariadenie a okamžite som si všimol zmenu v ich správaní. Bolo to neskutočné,“ dodal.

DJ tvrdí, že jeho práca je ako každá iná a aj v tomto prípade je potrebné k nej pristupovať zodpovedne. „Hudbu mám naprogramovanú. Od rána, keď púšťam pomalé skladby, napríklad aj v čase kŕmenia – vtedy hrám rock. Keď ale pustím rap, vtedy prasce stíchnu a potom k večeru to tempo opäť spomalím,“ uviedol, ako si dám hovorí, DJ-PIG, ktorý na farme pracuje už ôsmy rok.

Štvrtý rok sa týmto nezvyčajným javom zaoberá aj miestny veterinár Jean Bosco Niyodusenga. Jeho zistenia ukazujú, že produkcia farmy sa zdvojnásobila. „Je to priam neuveriteľné. Zmenilo to ich správanie, zmenilo to takisto kvalitu mäsa, spotrebu potravy, čo upravilo aj ich hmotnosť,“ uviedol.

Aj keď to pripomína scénu ako z filmovej kultovky, Geraldova metóda chovu ošípaných sa dnes vyučuje na tamojšej poľnohospodárskej fakulte. Ako farmár sa vďaka nej stal jedným z najúspešnejších v celej krajine, a to do takej miery, že každý mesiac rozdáva približne dvesto prasiat chudobným rodinám.