Na rozvoj domáceho turizmu je potrebné znížiť dane na služby s ním spojené, upozorňuje Zväz cestovného ruchu
PREHRAŤ

Na rozvoj domáceho turizmu je potrebné znížiť dane na služby s ním spojené, upozorňuje Zväz cestovného ruchu

Uviedol to na tlačovej konferencii v Bratislave pri príležitosti Svetového dňa turizmu Marek Harbuľák, prezident Zväzu cestovného ruchu SR.

Bratislava 28. septembra (TABLET.TV) – Je to už takmer desať rokov, čo domáci turizmus zaznamenal historický prepad. Návštevnosť aj tržby vtedy klesli o viac ako 30%. Zasiahnuť vtedy musel štát a aby sa cestovný ruch postavil na nohy, začala sa písať história rekreačných poukazov. Uviedol to na tlačovej konferencii v Bratislave pri príležitosti Svetového dňa turizmu Marek Harbuľák, prezident Zväzu cestovného ruchu SR.

Reagoval tak na iniciatívu Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky podporiť ďalší rozvoj domáceho turizmu, ktorý dnes prosperuje. „Medziročný nárast v počte prenocovaní, resp. v počte domácich návštevníkov medzi rokom 2015 a 2016 je rozdiel jeden milión prenocovaní, to znamená, že o jeden milión prenocovaní bolo zaznamenaných viac,“ potvrdil Harbuľák.

Podporu domáceho cestovného ruchu formou rekreačných poukazov, ktoré navrhlo ministerstvo dopravy, ale neoznačil za prioritu. Turizmu v krajine by podľa zväzu najviac pomohlo zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na služby v cestovnom ruchu. „Z 28 krajín EÚ má 25 krajín zníženú DPH na služby v cestovnom ruchu. Prečo? Lebo všade, kde znížili sadzbu DPH, sa to prejavilo hneď v nasledujúcich rokoch počtom nových pracovných miest, zvyšovaním miezd a ďalšími investíciami,“ opísal Harbuľák.

Doplnil, že daň z pridanej hodnoty na tieto služby by sa mohla znížiť na približne polovicu súčasnej základnej sadzby, a to podľa vzoru zo zahraničia. „Turizmus by tak mohol byť bližšie aj k tým, ktorý si dovolenkovanie dovoliť nemôžu,“ uzavrel.

Zväz cestovného ruchu na návrh zmeny systému vyberania daní upozorňuje roky, s politickou iniciatívou sa zatiaľ nestretol.