FICO: Nebudem mať pokojné svedomie, kým sa neférové praktiky nevytratia
PREHRAŤ

FICO: Nebudem mať pokojné svedomie, kým sa neférové praktiky nevytratia

Predseda vlády SR Robert Fico pripomenul, že tento problém nevznikol v poslednej dobe a spotrebitelia sa s dvojakou kvalitou potravín stretávajú už od 90. rokov.

Bratislava 13. októbra (TASR) – Problém dvojakej kvality potravín nie je podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zanedbateľný a zďaleka sa netýka len Slovenska. "Otvorene konštatujem, že tento stav je minimálne pre občanov Slovenska neprijateľný," zdôraznil Fico na úvod summitu Za rovnakú kvalitu produktov pre všetkých, ktorý sa koná dnes v Bratislave.

Pripomenul, že tento problém nevznikol v poslednej dobe a spotrebitelia sa s dvojakou kvalitou potravín stretávajú už od 90. rokov. Zároveň sa to podľa premiéra netýka len potravín, ale aj ostatného spotrebného tovaru.

"Čaká nás ešte veľa práce a minimálne za Slovenskú republiku nebudem mať pokojné svedomie, kým sa neférové praktiky z vnútorného trhu únie úplne nevytratia," zdôraznil Fico. Domnieva sa, až aj dnešné stretnutie je dôležitým krokom na ceste k tomuto cieľu.

Téma, ktorá sa na dnešnom summite rieši, formuje podľa ministersky pôdohospodárstva SR Gabriely Matečnej (nominantka SNS) budúcnosť a charakter EÚ. "V stávke je totiž dôvera spotrebiteľov v úniu a jej inštitúcie. Je preto našou povinnosťou prichádzať s riešeniami každodenných problémov ľudí," priblížila.

Podľa predsedu vlády ČR Bohuslava Sobotku nejde len o dvojakú kvalitu potravín. "Ide o to, že táto prax robí z niektorých Európanov občanov druhej kategórie," upozornil. Štúdie a analýzy ČR pritom ukazujú, že v tomto probléme musí ísť o legislatívne riešenie. "Kľúč podľa názoru ČR leží v revízii smernice o nekalých obchodných praktikách," priblížil. Jej súčasná podoba podľa názoru krajiny neumožňuje dostatočný postih nekalých praktík a je nutné, aby sa pristúpilo k jej novelizácii.

Podľa slov predsedu vlády Maďarska Viktora Orbána je kvalita potravín a výrobkov otázkou dôvery, ktorá sa ťažko získava, ale ľahko stráca. "Dôvera, najmä v krajinách východnej Európy, je spojená so základným pocitom pravdy a spravodlivosti. Pri dvojakej kvalite produktov však ľudia majú pocit, že nielen strácajú svoje peniaze, ale majú pocit prehry aj na poli spravodlivosti," argumentoval.

Testy potravín v Maďarsku podľa neho ukázali, že 70 % testovaných výrobkov malo odlišné zloženie v porovnaní s rovnakými výrobkami kúpenými v krajinách západnej Európy. "V Európe nemôžu byť občania dvojakej kategórie. Je to nielen dôvera v produkty, ale aj dôvera v EÚ," doplnil Obrán.

Dvojaká kvalita produktov je aj podľa predsedníčky poľskej vlády Beaty Szydlovej vážny problém. "Je preto ťažko pochopiť, že na spoločnom európskom trhu existuje takýto fenomén. Takáto prax si vyžaduje, aby bola potlačená, lebo je škodlivá," uviedla. Spotrebitelia sú na trhu podľa nej zavádzaní, pričom majú právo na prístup k rovnakej kvalite potravín a produktov. "Podporujeme preto aktivity voči nekalým praktikám smerujúcim k zavádzaniu spotrebiteľa," podčiarkla Szydlová.