Lesné požiare si vyžiadali v Portugalsku 35 mŕtvych, v Španielsku štyroch
PREHRAŤ

Lesné požiare si vyžiadali v Portugalsku 35 mŕtvych, v Španielsku štyroch

Evakuovať museli stovky ľudí a v najviac postihnutých oblastiach uzavreli školy, cesty a železničné trate.

Lisabon 16. októbra (TASR) - Na 39 mŕtvych stúpol dnes počet obetí lesných požiarov, ktoré sa v dôsledku silného vetra spôsobeného hurikánom Ophelia šírili časťami Španielska a Portugalska.

Najmenej 35 ľudí prišlo o život a ďalších 56 utrpelo zranenia v Portugalsku, kde je rok 2017 zďaleka najtragickejším, čo sa týka obetí lesných požiarov, informovala agentúra AP.

Hovorkyňa portugalskej civilnej ochrany Patricia Gasparová uviedla, že počet obetí môže narásť. "Stále pátrame v spálených oblastiach, či nenájdeme viac obetí," konštatovala. Medzi mŕtvymi je aj jedno mesačné batoľa a jeho rodičia. Najmenej 16 zranených je zranených vážne a ďalších deväť je nezvestných.

S požiarmi bojovalo v stredných a severných regiónoch Portugalska viac ako 5300 hasičov s vyše 1600 vozidlami. Evakuovať museli stovky ľudí a v najviac postihnutých oblastiach uzavreli školy, cesty a železničné trate.

Pohotovostné oddiely zaznamenali v nedeľu 523 lesných požiarov, čo je najvyšší počet za jeden deň za viac ako desať rokov. "To nevidíte v žiadnej inej krajine na svete," uviedla Gasparová.

V Španielsku požiare najviac postihli región Galícia na severozápade krajiny, odkiaľ hlásia štyroch mŕtvych. Galíciu dnes navštívil aj španielsky premiér Mariano Rajoy, ktorý vyhlásil, že lesné požiare boli založené úmyselne, a naliehavo vyzval políciu, aby vypátrala podpaľačov.

V Galícii zaznamenali približne 200 požiarov. Šesťdesiat z nich vypuklo v nedeľu popoludní. Pred ohňom museli evakuovať okolo 20 dedín.