Street food - sa s úspechom stretol aj na Slovensku
PREHRAŤ

Street food - sa s úspechom stretol aj na Slovensku

Pouličné stolovanie má dnes viaceré podoby.

Bratislava 7. novembra (TABLET.TV) – Uprednostňuje kvalitu pred kvantitou, sľubuje kulinársky zážitok a nemusí to byť ani v niekoľkohviezdičkovej reštaurácii, ale priamo na ulici. O tom je street food, ktorý sa v celej Európe stretol s veľkým úspechom. A na Slovensku tiež.

Pouličné stolovanie má dnes viaceré podoby. Či už sú to gurmánske, vegánske, či farmárske trhy, najväčším a najnavštevovanejším gastropodujatím v našich uliciach sú zatiaľ trhy vianočné, a tie sa v Bratislave začnú, ako uviedol magistrát hlavného mesta, v piatok 24. novembra.

Začneme s cigánskou pečienkou, kuracou a bravčovou, potom máme pečenú klobásku a grilovaný encián. Ďalej pečené kačice s červenou kapustičkou a kačacie pečienky, zemiakové placky, domáce štrúdle, plnené lokše – od pečienkových cez kapustovo - slaninkové, mastené aj sladké,“ uzavrel zoznam ponúkaných jedál jeden z predávajúcich.

Vo svete je ponuka jedál ešte pestrejšia. „Napríklad v Ukrajine sme na street foode začínali iba s ôsmimi stánkami s jedlom. Dnes je ich tu takmer sto a každý jeden z nich ponúka jedlá z kuchýň celého sveta. Stereotyp, keď sa za jediné street food jedlo považovali kebab a hot-dog, je už dávno minulosťou,“ uviedla organizátorka Streed food festivalu na Ukrajine, Daria Batozskaja.

Samotný street food ľudia vyhľadávajú najmä preto, aby predovšetkým ochutnali niečo nezvyčajné. Niečo, čo sa každý deň len tak na tanieri nevidí. „Veľmi vyhľadávaná je aj ázijská kuchyňa. Už to nie sú iba rezance, ale aj kombinácie iných chutí. Už sme tu raz mali aj steaky z krokodíla,“ doplnila Batozskaja.

Jedlo sa kedysi kupovalo na trhoch, od surovín, až po hotové produkty. S príchodom supermarketov a reštaurácii sa záujem o potravinové trhovníctvo vytratil. Predajcovia, ale aj samotní návštevníci sa dnes zhodujú na jednom, že práve nezameniteľná atmosféra je to, vďaka čomu sa trhy s jedlom opäť vrátili do ulíc.