Podpora elektroáut na Slovensku bude pokračovať
PREHRAŤ

Podpora elektroáut na Slovensku bude pokračovať

Združenie automobilového priemyslu žiada o predĺženie projektu podpory kúpy a registrácie ekologických vozidiel.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Zväz automobilového priemyslu SR (ZAP SR) predložil Recyklačnému fondu žiadosť o predĺženie projektu podpory kúpy a registrácie ekologických vozidiel v kategórii M1 (osobné vozidlá do 3,5 tony) a N1 (úžitkové vozidlá do 3,5 tony). Ako uviedol v piatok v Bratislave na stretnutí s novinármi prezident ZAP SR Juraj Sinay, zväz má záujem podporovať rozvoj vysokoekologických nízkoemisných vozidiel, ktoré nie sú výhradne poháňané spaľovacím motorom.

Podľa jeho slov zväz ešte v roku 2016 začal projekt realizovať a recyklačný fond naň schválil sumu 5 miliónov eur. Ukončenie projektu bolo plánované do konca tohto roku, počet podporených registrácií mal dosiahnuť minimálne 1000 automobilov. Nakoľko sa však projekt začal pre dlhý schvaľovací proces realizovať o päť mesiacov neskôr, nestihli sa vyčerpať všetky alokované prostriedky.

"Schválením Projektu podpory kúpy vozidiel vznikli nediskriminačné a zároveň motivačné podmienky pre každého vlastníka vozidla. Náš zväz čerpal pri aplikácii mechanizmu tejto podpory zo skúseností, ktoré sme získali pri úspešnom manažovaní štátnej podpory, tzv. šrotovného v roku 2009. Vtedy sa alokovalo viac ako 42.500 adresných príspevkov," povedal Sinay.

Priemerný počet mesačných rezervácií vozidiel je 36, pričom v posledných šiestich mesiacoch je to až 40 vozidiel. Celkový počet rezervovaných podpôr (od začiatku projektu 11.11.2016 do 8.11.2017) dosahuje 445 vozidiel.

Podľa Pavla Prepiaka, viceprezidenta ZAP SR, pri pokračovaní projektu je výhľad čerpania prostriedkov v roku 2018 optimistický. Vychádza z dosiahnutých výsledkov v roku 2017 a predpokladu mesačného záujmu o 40-50 vozidiel počas roku 2018. Pri predĺžení nábehovej krivky projektu sa zrealizuje environmentálny cieľ projektu, teda podpora registrácie najmenej 1000 ekologických vozidiel.