Tisíce ľudí zutekali z ostrova Bali kvôli sopke, ale turisti ostávajú
PREHRAŤ

Tisíce ľudí zutekali z ostrova Bali kvôli sopke, ale turisti ostávajú

Aktivita sopky Agung je inšpiráciou pre fotografa Marka Levitina.

Bali, Indonézia 30. novembra (TABLET.TV) - Presvedčivý impulz vidieť živé predstavenie prírody a zaznamenať nekontrolovateľnú silu Zeme motivuje niektorých návštevníkov tropického ostrova Bali, aby sa zdržali ešte niekoľko dní pred svojím odchodom na najbližšie letisko. Robia tak aj napriek tomu, že balijské úrady nedávno zvýšili úroveň varovania na najvyšší možný stupeň a nariadili evakuáciu asi 100.000 ľudí. Vybuchujúca sopka šírila popol až 7 600 metrov do atmosféry. Posledné veľké erupcie v roku 1963 zabili okolo 1100 ľudí.

Aktivita sopky Agung je inšpiráciou pre fotografa Marka Levitina.

39-ročný fotograf, ktorý vyrástol v Rusku a Izraeli, tvrdí, že mnoho cudzincov zbytočne opustilo idylický indonézsky ostrov v rámci evakuácie.

Niektoré letecké spoločnosti odporúčajú ľuďom, ktorí si už zarezervovali cestu na Bali, aby ju zrušili, alebo odložili, respektíve zmenili svoj cieľ, pretože sa im môže stať, že letisko bude nútené opäť zatvoriť prevádzku.

Španielsky turista Mario Gonzales býva v malebnej rybárskej dedinke Amed s nádherným výhľadom na dymiacu sopku vo vzdialenosti 15 km.

"Necítim tu žiadne nebezpečenstvo. Cítim sa pohodlne, teším sa z piva a nádherného výhľadu," hovorí.

Aj niektorí obyvatelia Bali majú pocit, že nemajú na výber a musia ostať, aby zachovali poľnohospodárstvo svojej krajiny. Ketut Wiri a jej rodina aj napriek nebezpečenstvu naďalej vysádzajú plodiny v oblasti, ktorú evakuovali a ktorá je priamo v ceste horúcich mrakov popola a bahna, keby sopka vybuchla.