Otvorili sieň slávy vrcholového motoristického športu- F1
PREHRAŤ

Otvorili sieň slávy vrcholového motoristického športu- F1

Na slávnosti sa zúčastnilo 9 majstrov sveta - Jackie Stewart, Mario Andretti, Alain Prost, Nigel Mansell, Damon Hill, Jacques Villeneuve, Fernando Alonso, Sebastian Vettel a Nico Rosberg.

Paríž 5. decembra (TABLET.TV) - V Paríži oficiálne predstavili sieň slávy motoristického športu. V sieni slávy FIA je 33 majstrov sveta formule 1. Jazdci z iných sérií ako sú rallye a vytrvalostné závody pribudnú v priebehu najbližších rokov. Na slávnosti sa zúčastnilo 9 majstrov sveta závodov formule 1- Jackie Stewart, Mario Andretti, Alain Prost, Nigel Mansell, Damon Hill, Jacques Villeneuve, Fernando Alonso, Sebastian Vettel a Nico Rosberg. V sieni slávy vystavili portréty a suveníry všetkých doterajších 33 víťazov najprestížnejšieho motoristického športu.

Najúspešnejším pilotom histórie formule 1 je sedemnásobný majster sveta Michael Schumacher.

Po vyznamenaní trojnásobných víťazov - legiend športu sira Jackieho Stewarta a sira Jacka Brabhama ocenenie dostali štvornásobní šampióni - Alain Prost, Sebastian Vettel a Lewis Hamilton, a následne aj pätnásobný víťaz Juan Manuel Fangio.

Fernando Alonso, ktorý v tomto roku pretekal aj na závodoch Indianapolis 500, sa v budúcom roku chce zúčastniť aj na pretekoch športových automobilov Daytona 24 hodín.

Majster sveta Damon Hill nasledoval svojho otca nielen v tom, že začal jazdiť vo formule jeden, ale stal sa aj celkovým víťazom v roku 1996. Jeho otec Graham získal dva tituly majstra sveta v rokoch 1962 a 1968.

V sieni slávy sú vystavené staré formule, ktoré sa datujú od prvej sezóny vo F1 v roku 1950, rovnako ako niektoré kombinézy a prilby, ktoré získali takmer kultový status medzi fanúšikmi vrcholu motoristického športu.