Umelá inteligencia porazila v šachu aj počítačové programy
PREHRAŤ

Umelá inteligencia porazila v šachu aj počítačové programy

Všetkých sto partií buď vyhrala, alebo remizovala, ani raz neprehrala.

Umelá inteligencia Alpha Zero od spoločnosti DeepMind porazila v šachu najlepšie počítačové programy. Všetkých sto partií buď vyhrala, alebo remizovala, ani raz neprehrala. Pritom sa naučila hrať šach sama, len na základe základných pravidiel.

História ukazuje postupné kroky a stále zlepšovanie výsledkov strojovej inteligencie. Najskôr Deep Blue spoločnosti IBM porazila svetového šachového šampióna Garryho Kasparova v roku 1997 a potom program AlphaGo porazil jedného z najlepších hráčov v ešte zložitejšej hre Go.

V spoločnosti Google úspešne aplikovali viaceré výskumné modely do mnohých aplikácií, od rozpoznávania obrazov a rozpoznávania reči až po strojový preklad. Prekladacie algoritmy internetovej služby Google Translate donedávna nevedeli preložiť frázu z jedného do druhého jazyka bez toho, aby používali tretí - materinský jazyk používateľa. V septembri však prekladač začal fungovať na novom systéme neurónových sietí, ktoré sa pomocou takzvaného deep learningu dokážu naučiť takého preklady samy.

Vedci z Googlu tvrdia, že umelá inteligencia si dokonca sama vytvorila vlastný univerzálny jazyk, ktorému vedci nerozumejú. Umelá inteligencia sa sama naučila ukryť svoju komunikáciu. Vytvorila vlastný kryptografický algoritmus. Najnovšie umelá inteligencia AutoML spoločnosti Google zvládla najťažšiu úlohu a vytvorila vlastnú dcéru- umelú inteligenciu, ktorá je lepšia ako všetky podobné vymyslené človekom. Ide o rozpoznávanie objektov vo videu v reálnom čase.

Miliardár Elon Musk - zakladateľ neziskovej organizácie OpenAI, ktorá podporuje “bezpečný” rozvoj v oblasti umelej inteligencie, búrlivý rozvoj umelej inteligencie kedysi prirovnal k “vyvolaniu démona” v hororovom filme. Paradoxne, bola to technológia jeho organizácie OpenAI, ktorá dokázala poraziť dvoch profesionálnych hráčov eSports v hlavnom turnaji, už po dvoch týždňoch tréningu.