Rakúska vláda zložila slávnostný sľub, vo Viedni proti nej protestujú
PREHRAŤ

Rakúska vláda zložila slávnostný sľub, vo Viedni proti nej protestujú

Predseda ľudovcov Sebastian Kurz sa stal vo svojich 31 rokoch najmladším šéfom vlády v Európe. Populistický líder Heinz-Christian Strache sa ujal postu vicekancelára.

Viedeň 18. decembra (TASR) - Nová rakúska koaličná vláda dezignovaného kancelára Sebastiana Kurza zložila v pondelok slávnostný sľub do rúk prezidenta Alexandra Van der Bellena. Vláda je koalíciou konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Informovala o tom agentúra DPA.

Predseda ľudovcov Sebastian Kurz sa stal vo svojich 31 rokoch najmladším šéfom vlády v Európe. Populistický líder Heinz-Christian Strache sa ujal postu vicekancelára a ďalší zástupcovia slobodných povedú medziiným aj rezorty vnútra, obrany a zahraničných vecí.

Prezident Van der Bellen, bývalý predseda strany Zelených, vyzval nový kabinet na rešpektovanie práv menšín.

V centre Viedne sa na protest voči novej pravicovej koaličnej vláde zišlo v pondelok dopoludnia približne 6000 ľudí. Zhromaždenie bolo prevažne pokojné, aj keď malá skupina demonštrantov hádzala paradajky a vajcia na poriadkovú políciu.

Protestujúci niesli transparenty s nápismi "Nenechajme nacistov vládnuť" a "Nechceme nacistické svine" s odkazom na účasť populistickej pravicovej FPÖ vo vláde. Demonštráciu organizovalo niekoľko krajne ľavicových, protifašistických a študentských skupín.

Politickí odporcovia vyjadrili obzvlášť znepokojenie nad tým, že slobodní, ktorí majú napojenia na extrémistov z krajnej pravice, ovládnu dôležité rezorty vnútra, obrany a zahraničných vecí. Agentúra AP pripomína, že obe koaličné strany sa zaviazali sprísniť azylové a imigračné predpisy, pričom chcú zachovať pevnú oddanosť Európskej únii.