Airbus uvažuje o ukončení výroby superjumba A380
PREHRAŤ

Airbus uvažuje o ukončení výroby superjumba A380

Model A380 získal celosvetovú pozornosť, keď pred desiatimi rokmi spustili jeho výrobu.

Toulouse 15. januára (TABLET.TV) - Zástupcovia výrobcu lietadiel firmy Airbus oznámili, že prestanú vyrábať lietadlo A380 superjumbo, ak nedosiahu dlhodobú dohodu s leteckou spoločnosťou Emirates o stálom odbere týchto lietadiel.

Skončenie výroby modelu A380 by znamenalo porážku pre Airbus, ktorý strávil mnoho rokov a minul veľa miliárd eur na vývoj dvojposchodového monštra, dokonca aj keď viacerí skeptici spochybňovali, či to vyvolá dostatočný dopyt, aby sa zdôvodnili všetky náklady a úpravy - zväčšovanie pristávacích dráh, ktoré si tento model vyžadoval. Airbus vlani celkovo dosiahol rekordný počet objednávok, keď predali rekordných 718 kusov lietadiel a ohrozil svojho rivala Boeing.

Model A380 získal celosvetovú pozornosť, keď pred desiatimi rokmi spustili jeho výrobu. Po celý čas sa snažil získať dostatok zákazníkov. Spoločnosť Airbus vlani dodala iba 15 kusov týchto lietadiel a má za cieľ dodať tento rok ešte ďalších 12 kusov. Jeho výroba by sa mohla zredukovať na šesť kusov ročne.

Emirates využíva na svoje lety výlučne lietadlá Airbus 380 a Boeing 777, čím je najväčším operátorom pre oba typy. Vo svojej flotile má už viac ako 160 kusov Boeingu 777 a v novembri získala stý kus Airbusu A380. Výrobca lietadiel so sídlom vo francúzskom Toulouse chce zvýšiť kapacitu výroby v nasledujúcom roku, najmä vďaka modelu A350 mini jumbo a dúfa, že do roku 2020 predbehne spoločnosť Boeing.