Zimné olympijské hry v Pjongčangu zrejme najmrazivejšie za posledné štvrťstoročie
PREHRAŤ

Zimné olympijské hry v Pjongčangu zrejme najmrazivejšie za posledné štvrťstoročie

Môžu byť chladnejšie než v Nórsku v roku 1994.

Pjongčang 5. februára (TABLET.TV) – Posledné dni delia športovú verejnosť od jednej z najväčších športových udalostí roka. Zimné olympijské hry v juhokórejskom Pjongčangu budú však tento raz poriadne studené a je možné, že teploty pod nulou prepíšu takmer štvrťstoročný rekord. Môžu byť chladnejšie než v Nórsku v roku 1994.

Skutočnosť, že v súvislosti s extréme chladným počasím prijímajú organizátori opatrenia, potvrdil aj hovorca Medzinárodného olympijského výboru Mark Adams. "Ľudia by mali byť rozumní, keď budú niekoľko hodín na takomto chlade. Hlavne počas otváracieho ceremoniálu. Je dôležité, aby sa správne zbalili a dobre sa pripravili, aby si s takou zimou poradili," uviedol.

Piatkový otvárací ceremoniál na pravé poludnie nášho času, ako aj ostatné sprievodné podujatia, budú na otvorenom olympijskom štadióne. Organizátori pripravujú pre návštevníkov opatrenia, vďaka ktorým by mala byť olympijská zima pre nich znesiteľnejšia. "Aby sme divákom pomohli v boji s chladom, poskytneme im špeciálnu zimnú sadu. Jej súčasťou je set na nohy a ruky, klobúk aj pončo. Takisto aj podsedáky budú vyhrievané. Balíček dáme všetkým, ktorí sa na olympiáde zúčastnia," uviedla Jihye Lee z komunikačného oddelenia olympijských hier.

Na súťaže a sprievodné ceremoniály zatiaľ nie je vypredané. Podľa organizátorov sú opatrenia, ktoré pripravujú, dostatočné, aby zima ľudí od športového zážitku neodradila. "Zatiaľ máme predaných asi tak 75% vstupeniek. Lístky, ktoré sú drahšie, sa menej predávajú. Nemyslíme si, že by to bolo kvôli počasiu. Všetkých sme vopred informovali o tom, že im pomôžeme s tým, aby si poradili so zimou. Takže nemyslím si, že zima je dôvodom, prečo ešte nie je vypredané," uzavrela Lee.

Zimná olympiáda štartuje už v piatok 9. februára a potrvá do 25. februára.