Z Ománu priamo na Mars: vedci pripravili simulovanú misiu
PREHRAŤ

Z Ománu priamo na Mars: vedci pripravili simulovanú misiu

Obrovský futuristický 2,5-tonový nafukovací biotop chráni obyvateľov pred nepriaznivými podmienkami.

Omán 8. februára (TABLET.tV) - Rakúske vesmírne fórum v spolupráci s Ománskym národným výskumným výborom pripravili pre vedcov medzinárodnú simulovanú misiu na Mars AMADEE-18 hlboko v púšti Dhofar v Ománe. Suchá krajina sa podobá na Mars natoľko, že viac ako 200 vedcov z 25 štátov si ju vybralo ako ideálnu destináciu pre nasledujúce štyri týždne experimentov. Experiment úzko súvisí s plánmi vizionára Elona Muska obývať Mars. Prvým krokom k realizácii tohto cieľa bol úspešný štart doteraz najvýkonnejšej rakety Falcon Heavy.

Obrovský futuristický 2,5-tonový nafukovací biotop chráni obyvateľov pred nepriaznivými podmienkami. Nejde však o pobyt na červenej planéte, zatiaľ je to len Arabský polostrov. Vedci tu skúšajú roboty, prístroje a pestovanie vegetácie v skleníkoch.

Vedci uskutočňujú experimenty najmä z oblastí inžinierstva, geofyziky, geológie, humanitných vied, astrobiológie a operácie v teréne.

Preteky súkromných a štátnych organizácií o ovládnutie Marsu sa teda začali. Bývalý prezident Spojených štátov amerických Barack Obama a takisto aj zakladateľ SpaceX Elon Musk vyhlásili, že ľudia sa budú prechádzať po červenej planéte už za pár desaťročí.