V Kalifornskej akadémii vied rozdávali valentínky tučniakom
PREHRAŤ

V Kalifornskej akadémii vied rozdávali valentínky tučniakom

Dostávajú srdiečka, z ktorých si spoločne vytvárajú hniezda.

Los Angeles 14. februára (TABLET.TV) – Keď sa tučniak zaľúbi do svojej partnerky, prehľadá aj celú pláž, aby našiel dokonalý kamienok, ktorý jej ponúkne ako symbol svojej náklonnosti. Ak ho samička príjme, dvojica vytvorí pár, ktorý spolu väčšinou vydrží celý život. V Kalifornskej akadémii vied aj tučniaky majú Valentína. Dostávajú srdiečka, z ktorých si spoločne vytvárajú hniezda.

Vedkyňa Vicki McCloskey z Kalifornskej akadémie vied tvrdí, že ide o úplne bežné správanie. "Dôležité je, aby sa vytvorili páriky a aby mali pekné hniezdo. Vo voľnej prírode by, samozrejme, použili prírodné vlákna, niekedy majú hniezdo priamo v piesku, alebo si zdobia hniezdo rastlinami, kamienkami, skrátka všetkým možným, čo nájdu v prírode," uviedla.

Nejde len o obyčajné valentínske srdcia. Vedci trochu experimentovali a vyskúšali materiál, ktorý sa používa napríklad aj v umývačkách riadu. "Stala sa z toho už taká tradícia, že dávame nášmu vtáctvu srdiečka. Tento raz sme našli tento báječný materiál. Je to sušiaca tkanina navyše v červenom prevedení, ktorú sme vytvarovali do tvaru srdca. Mimoriadne potešujúcim zistením je, že tučniaky ho naozaj používajú vo svojich hniezdach," uzavrela McCloskey.

A kde je hniezdo, tam je láska. Tento valentínsky projekt sa kalifornským vedcom už osvedčil aj v praxi a má pomôcť prežiť ohrozenej africkej populácii tučniakov. Jeden z nich v takomto hniezde zniesol dve vajcia a mláďatá sa vyliahli s pomocou inkubátora.