Vítanie jari farbami je pre hinduistov symbolom šťastia a radosti
PREHRAŤ

Vítanie jari farbami je pre hinduistov symbolom šťastia a radosti

Samotné farby, ktorými hýri, znamenajú víťazstvo dobra nad zlom.

Karáči 2. marca (TABLET.TV) – Náboženský festival Holí je v hinduistickom svete symbolom vítania jari. Samotné farby, ktorými hýri, znamenajú víťazstvo dobra nad zlom. Ulice pakistanského Karáči sa tieto dni premenili na dúhu, a podľa hinduistickej tradície - koľko farieb, toľko šťastia.

Festival sa ale začína už o deň skôr, a to pálením démona Holika. Ak by sme túto nám vzdialenú tradíciu mali prirovnať slovenskej, v tejto súvislosti by sme mohli spomenúť napríklad pálenie Moreny na Slovensku.

"Pálenie démona Holika je víťazstvo dobra nad zlom. Navyše to celé oslávime tým, že sa maľujeme rôznymi farbami. Nosíme pritom biele šaty, pretože biela je u nás spojená s radosťou. Takže chceme byť šťastní," uviedla Kumariová, oslavujúca hinduistka.

Farebný prášok vyrábajú už tradične z prírodných liečiv. Na farbenie tiež používajú kurkumu. Hinduisti veria, že tento tradičný sviatok, ktorým žili aj miestni v Karáči, prinesie zjednotenie. Pri tejto príležitosti sa vždy stretáva aj celá rodina, a práve takéto stretnutie má pochovať všetky krivdy, ktoré rok priniesol.