AKTIVISTI: Mäso zo psa do gastronómie nepatrí, v Indonézii si myslia opak
PREHRAŤ

AKTIVISTI: Mäso zo psa do gastronómie nepatrí, v Indonézii si myslia opak

Miestni obyvatelia nazývaní aj Batakovia veria, že pravidelná konzumácia psieho mäsa má priaznivé účinky na ľudský organizmus.

Jakarta 6. marca (TABLET.TV) – Mnohé pouličné reštaurácie v Jakarte, ako aj v iných indonézskych mestách, sú vyhľadávané najmä kvôli miestnej špecialite – psiemu mäsu. Buď sa podáva vo forme polievky varené v krvi alebo pečené.

"Mnoho zákazníkov si ho objednáva najmä kvôli liečeniu chorôb, ako je napríklad aj týfus alebo iné. Najobľúbenejšie jedlá sú polievka alebo psie pečené," povedal pre agentúru AP jeden z miestnych kuchárov.

Miestni obyvatelia nazývaní aj Batakovia veria, že pravidelná konzumácia psieho mäsa má priaznivé účinky na ľudský organizmus. Vyhľadávajú ho, keď sa necítia dobre alebo keď majú prejavy alergie. Jedna porcia pečeného psieho mäsa spolu s prílohou stojí menej ako dva doláre. Odkiaľ však tieto psy pochádzajú?

"Zo strany verejnosti dostávame naozaj veľa podnetov, mnoho ľudí žije napríklad v blízkosti mäsiarstva alebo nahlási stratu svojich psov. A preto sme začali skúmať obchod s mäsom zo psa vo veľkom a štartujeme antikampaň," uviedla v tejto súvislosti Karin Frankenová, zástupkyňa organizácie Jakarta Animal Aid Network, ktorá sa zaoberá ochranou psov.

Ako informovala agentúra AP, cena za jeden kilogram sa v mäsiarstve predáva približne za štyri doláre. Najžiadanejšie sú čierne psy. Aktivisti sa tento obchod snažia zastaviť, avšak, zatiaľ neúspešne. V Indonézii ešte stále nie je zákon, ktorý by to zakazoval. "Nemáme žiadne právo ľuďom hovoriť, čo nemajú jesť, ale ľudia jednoducho musia pochopiť že krutosť, ktorá sa za tým skrýva, je skrátka neprijateľná," uzavrela Frankenová.

V Indonézii zabijú ročne približne jeden milión psov. Mnoho z nich umiera na dehydratáciu alebo na udusenie. Celá antikampaň, ktorá má mať celosvetový dosah, poukazuje tiež na to, v akých podmienkach tieto psy žijú a hlavne na spôsob, ako z tohto sveta odchádzajú.