Ženevský autosalón predstavuje elektrickú a autonómnu budúcnosť automobilizmu
PREHRAŤ

Ženevský autosalón predstavuje elektrickú a autonómnu budúcnosť automobilizmu

Výrobcovia sú pod tlakom prísť s vozidlami poháňanými inými ako spaľovacími motormi, aby znížili škodlivé splodiny a skleníkové plyny.

Ženeva 7. marca (TABLET.TV) - Elektrická a autonómna budúcnosť automobilového priemyslu, to je hlavná myšlienka tohtoročného Ženevského autosalónu.

Výrobcovia ako Renault a Porsche tu predstavujú nové perspektívne koncepty, ale stále existujú skeptici, ktorí tvrdia, že bude ešte dlho trvať, kým sa tieto futuristické nápady stanú skutočnosťou.

Francúzsky výrobca predpokladá verejnú dopravu v menších vozidlách v preplnených mestách. Z toho vychádza koncept Renault EZ-Go. Najzaujímavejším prvkom je veľká otváracia strecha, ktorá umožňuje cestujúcim pohodlne a bez bariér nastúpiť do vozidla. Cestujúci sedia pri oknách na sedadlách v tvare písmena U. Ide o šesťmiestne samohybné elektrické vozidlo, ktoré preklenuje potreby verejnej a súkromnej dopravy.

Analytici spoločnosti IHS Markit predpovedajú, že prvý rok významného nárastu výroby a objemu predaja autonómnych vozidiel bude rok 2021.

Taliansky dizajnérsky dom Icona debutuje autonómnym konceptom vozidla s názvom "Nucleus".

Vo vnútri vozidla neprítomnosť vodiča predznamenáva nielen chýbajúci volant alebo palubná doska. Dizajnéri sa pokúsili vytvoriť mobilný obytný priestor, kde už nie je zameranie na jazdu, ale na zážitky.

Výrobcovia sú pod tlakom prísť s vozidlami poháňanými inými ako spaľovacími motormi, aby znížili škodlivé splodiny a skleníkové plyny. Chorvátsky výrobca automobilov Rimac predstavuje čisto elektrický model hyper športového auta  s názvom "C-Two" alebo „Koncept dva“.

Rýchlo sa rozvíjajúca firma sa môže pochváliť autom s najvyššou rýchlosťou 415 km za hodinu a skoro neuveriteľným výkonom asi 1500 kW. Tvrdí, že z 0 na 100 kilometrov za hodinu zrýchli  za menej ako dve sekundy.

Je poháňaný lítiovou batériou s výkonom 120 kWh, ktorá sľubuje dojazd asi 650 kilometrov.

Porsche takisto prikročila k čisto elektrickému auta. Nemecká automobilka prezentuje koncept misie E Cross Turismo. Jeho dva elektrické motory dodávajú približne 440 kW, čo mu umožňuje zrýchliť z nuly na 100 kilometrov za hodinu za menej ako 3,5 sekundy. Dosiahne maximálnu rýchlosť 200 kilometrov za hodinu za 12 sekúnd.

Tohtoročný ženevský autosalón je plný nových automobilov, ktoré predstavujú nové elektrické a autonómne technológie. Podľa automobilových spoločností pomáhajú zachrániť planétu a uvoľniť preplnené ulice v meste. Približne 180 vystavovateľov vystavuje  900 modelov vrátane viac ako 110 svetových a európskych premiér.