Budúcnosť hromadnej dopravy v USA je podľa E. Muska pod zemou
PREHRAŤ

Budúcnosť hromadnej dopravy v USA je podľa E. Muska pod zemou

Spoločnosť amerického miliardára Muska The Boring Company, zmenila svoj cieľ raziť tunely pre vysokorýchlostnú dopravu automobilov a začne sa orientovať na hromadnú prepravu cestujúcich pod zemou.

Spoločnosť kúpila mamutí tunelovací stroj a začala experimentovať s technikami budovania tunelov v Hawthorne v Kalifornii v blízkosti sídla spoločnosti SpaceX, ktorú vlastní tiež Elon Musk.

Boring Company navrhla tunelové projekty v Los Angeles, Marylande, Washingtone DC, New Yorku a Chicagu, čiže veľkomestách, ktoré trápia dopravné zápchy. V celom projekte ide o vyhĺbenie tunelov pod mestami, v ktorých bude jazdiť elektrické vozidlo pre viacero cestujúcich. Na povrch a naopak do podzemia sa dostane cestným výťahom.

Pôvodne však celý projekt mal vyzerať inak. Prvé videá ukazovali osobný automobil, ktorý cestuje podzemím na elektrických vozíkoch. Toto riešenie kritizovali zástupcovia verejnej dopravy. Tvrdili, že Musk uprednostňuje individuálnu dopravu, a to nerieši rastúce problémy miest. Elon Musk následne zmenil svoje plány.