Pred piatimi rokmi bol zvolený za pápeža kardinál Bergoglio z Buenos Aires
PREHRAŤ

Pred piatimi rokmi bol zvolený za pápeža kardinál Bergoglio z Buenos Aires

Argentínsky kardinál, ktorý si zvolil meno František, na svätopeterskom stolci vystriedal Benedikta XVI.

Vatikán 12. marca (TASR) - Tradičnou latinskou vetou "Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus papam" (Oznamujem vám veľkú radosť: Máme pápeža) oznámil 13. marca 2013 protodiakon kardinálskeho kolégia, francúzsky kardinál Jean-Louis Touran zvolenie novej hlavy rímskokatolíckej cirkvi. V poradí 266. pápežom sa stal Jorge Mario Bergoglio, vtedy 76-ročný kardinál z Buenos Aires. Pred piatimi rokmi bol zvolený prvý mimoeurópsky pápežpo vyše tisícročí a vôbec prvý najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi z amerického kontinentu.

Ešte predtým biely dym vychádzajúci z komína Sixtínskej kaplnky vo Vatikáne a zvony Baziliky sv. Petra dali veriacim na Námestí sv. Petra a na ulici Via delle conciliazione vedieť, že svet má nového pápeža.

Argentínsky kardinál, ktorý si zvolil meno František, na svätopeterskom stolci vystriedal Benedikta XVI. Vtedy 85-ročný pápež abdikáciu (pred piatimi rokmi) odôvodnil tým, že v dôsledku pokročilého veku už nemal dostatok síl na ďalšie vykonávanie povinností hlavy rímskokatolíckej cirkvi. Benedikt XVI. sa stal prvým pápežom po šiestich storočiach, ktorý dobrovoľne odstúpil z funkcie hlavy katolíckej cirkvi. Pontifikát Benedkta XVI. sa skončil 27. februára 2013 po siedmich rokoch, desiatich mesiacoch a deviatich dňoch.

Pred piatimi rokmi zvolili kardináli nového pápeža po piatich kolách 75. konkláve, ktoré sa začalo 12. marca podvečer. Na voľbe sa zúčastnilo 115 kardinálov zo všetkých svetadielov, informovala krátko po voľbe Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS). Zo 115-členného zboru Bergoglia podporilo 77 kardinálov-voliteľov. Po voľbe úspešnému kardinálovi vicedekan kolégia položil v latinskom jazyku otázku: "Prijímaš kánonickú voľbu za Najvyššieho veľkňaza?" Po kladnej odpovedi pápež oznámil meno, ktoré bude používať počas pontifikátu.

Argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio zo Spoločnosti Ježišovej sa stal prvým pápežom nielen z amerického kontinentu, ale aj s menom František a prvým jezuitom, ktorý zasadol na Petrov stolec.

Vo Vatikáne voľbu nového Svätého Otca očakávalo vyše 100.000 ľudí.

V Argentíne vyvolala voľba nového pápeža pred piatimi rokmi nadšenie a hrdosť. Aj väčšinu obyvateľov Argentíny prekvapilo zvolenie kardinála, arcibiskupa z Buenos Aires, za hlavu rímskokatolíckej cirkvi.

Vtedajší prezident SR Ivan Gašparovič poslal 14. marca 2013 novozvolenému pápežovi Františkovi list, v ktorom ho pozval na návštevu Slovenska. Poukázal na skutočnosť, že v roku 2013 si Slovensko pripomínalo 1150. výročie príchodu vierozvestcov, svätých Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu, ako aj 20. výročie samostatnosti SR a rovnaké výročie nadviazania diplomatických vzťahov s Vatikánom.