V uliciach egyptskej Káhiry začínajú jazdiť double-deckre
PREHRAŤ

V uliciach egyptskej Káhiry začínajú jazdiť double-deckre

Cestujúcim sľubujú za málo peňazí veľa pohodlia.

Káhira 20. marca (TABLET.TV) – Mestskú hromadnú dopravu v egyptskom hlavnom meste Káhira čaká modernizácia. Preplnené neklimatizované autobusy, často aj bez okien, nahrádzajú štýlové dvojpodlažné double-deckre, podobné tým v Londýne. Cestujúcim sľubujú za málo peňazí veľa pohodlia.

Podľa káhirského guvernéra je v nových autobusoch viac pohodlia. "Tieto autobusy majú veľa miesta a pohodlných sedadiel. Zaujímavý je tiež pohľad z horného poschodia, čo prinesie vzrušujúci zážitok. Tiež verím, že tieto dvojpodlažné double-deckre prilákajú aj viac turistov a znížia tiež počet automobilov a taxíkov v uliciach," uviedol.

Ako povedal pre agentúru AP Rezk Ali, riaditeľ Oddelenia káhirskej dopravy, v prvej fáze tejto novej služby poskytli pre verejnosť 12 dvojpodlažných autobusov. "Keďže ich prevádzku zatiaľ testujeme, viac ich nateraz byť nemohlo. Chceme si to najskôr overiť. Ak sa osvedčia, spustíme aj druhú etapu projektu," objasnil.

Jednorazový lístok bude stáť 5 egyptských libier, čo je približne 23 centov. V autobuse je aj bezplatná wi-fi sieť a klimatizácia na oboch podlažiach. Káhirský double-decker zastaví na zástavke len v prípade, že bude v autobuse voľné miesto. Do konca roka by ich malo v meste premávať celkom 40. Potvrdil to guvernér Ali. "Zvyšok dvojpodlažných autobusov bude dodaný ešte do konca tohto roka. Prv tu mali byť už v letných mesiacoch počas sezóny, ale sa to celé oneskorilo. Do konca roka ich pribudne 28," uzavrel.

Autobusy nevyberali náhodne, ale podľa špecifikácií, ako napríklad počet prepravených osôb či podľa rozmerov, aby sa vošli do ulíc. Tieto majú výšku takmer 4 a pol metra a prepravia 71 osôb. Počet liniek sa z aktuálnych dvoch na predmestí rozšíri, keď budú všetky autobusy v uliciach. V cestovnom poriadku sa ale počíta so spojením všetkých káhirských okresov.