Ministri financií G20 vyzvali na ďalší dialóg pri riešení obchodných sporov
PREHRAŤ

Ministri financií G20 vyzvali na ďalší dialóg pri riešení obchodných sporov

Navyše americký prezident Donald Trump pripravuje sankcie proti Číne.

Buenos Aires 20. marca (TASR) - Svetoví finanční lídri v utorok zopakovali svoj záväzok bojovať proti protekcionizmu a vyzvali na "ďalší dialóg". O niekoľko dní majú vstúpiť do platnosti clá na dovoz ocele a hliníka do USA. Navyše americký prezident Donald Trump pripravuje sankcie proti Číne.

Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk skupiny G20, ktorá združuje 20 najväčších ekonomík sveta, síce podčiarkli dôležitosť medzinárodného obchodu, ale vyhli sa otvorenej kritike protekcionistických opatrení USA.

"Medzinárodný obchod a investície sú dôležitými motormi rastu, produktivity, inovácií, tvorby pracovných miest a rozvoja," uvádza sa v záverečnom vyhlásení ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk skupiny G20. Ekonomické a geopolitické napätia rovnako ako nedávne kolísanie na trhoch môžu predstavovať riziká pre rast.

"Globálny finančný systém musí zostať otvorený, odolný a musí naďalej podporovať rast a byť ukotvený v dohodnutých medzinárodných štandardoch," uvádza sa tiež vo komuniké, ktoré odkazuje na vyhlásenie z hamburského summitu G20 z vlaňajšieho v júla. Finanční lídri síce zdôraznili, že je potrebné bojovať proti protekcionizmu, ale uznali legitimitu využívania zákonných ochranných nástrojov.

Americký minister financií Steven Mnuchin v Buenos Aires vyhlásil, že nové dovozné clá USA nie sú o protekcionizme ale o férovom a vzájomnom obchode. Prezident Trump sa podľa neho síce neobáva obchodnej vojny, ale jeho administratíva o ňu ani neusiluje.

Mnohé krajiny, vrátane Nemecka, Francúzska, Argentíny a Brazílie, vyjadrili na stretnutí obavy z protekcionistických opatrení USA. Je dôležité "stále znova vysielať signály proti protekcionistickým tendenciám", uviedol nemecký minister financií Olaf Scholz.