Francúzski železničiari opäť protestujú, vlaky nejazdia pravidelne
PREHRAŤ

Francúzski železničiari opäť protestujú, vlaky nejazdia pravidelne

Ovplyvnilo to premávku na tratiach, najmä v parížskom regióne.

Paríž 3. mája (TABLET.TV) – Tisícky pracovníkov francúzskych železníc štrajkovali aj vo štvrtok. Dotklo sa to viac ako polovice prímestských vlakov. Nepravidelne jazdili aj vysokorýchlostné vlaky, aj regionálne.

"Sú normálni? My musíme platiť za vlaky každý mesiac, aby sme ich mohli využívať a cestovať do práce. Nie je to spravodlivé. Celé je to zle zorganizované, organizácia zlyháva, mal by ísť aspoň jeden z troch vlakov, minimálne," sťažoval sa jeden z cestujúcich.

Železničiari vo Francúzsku aj naďalej bojujú proti návrhu prezidenta Emmanuela Macrona a snažia sa svoju prácu si udržať a rovnako aj benefity s ňou spojené. Nepáči sa im totiž reforma týkajúca sa železníc, ktorá podľa ich názoru likviduje službu verejnosti. Naopak, podľa tamojšej vlády je súčasná situácia neúnosná a zmena je nevyhnutná.

"Nie som nahnevaný, ale som prekvapený. Pred niekoľkými desaťročiami sme štrajkovali tak, aby sme sa pokúsili zachovať svoj vlastný status, no a nakoniec sme stratili všetko," uviedol pre agentúru AP Jean-Pierre Jaguelin, zamestnanec francúzskych železníc.

Vláda sa snaží situáciu v krajine upokojiť. Za reformu sa prihovoril aj francúzsky premiér, podľa ktorého nejde o privatizáciu železníc, ale o prehodnotenie statusu železničiarov. To zamestnancom nestačí a aj naďalej avizujú, že štrajky budú pokračovať.