Vrtuľník bude už o dva roky lietať nad povrchom planéty Mars
PREHRAŤ

Vrtuľník bude už o dva roky lietať nad povrchom planéty Mars

Poletí spoločne s roverom v rámci misie Mars 2020.

Washington, D.C., USA 15. mája (TABLET.TV) – Malý autonómny vrtuľník bude už o dva roky lietať na Marse. Poletí spoločne s roverom v rámci misie Mars 2020, ktorú uskutoční americký Národný úrad pre letectvo a vesmír od leta 2020 a na Mars sa doletia spoločne vo februári 2021. Malý vrtuľník má demonštrovať na červenej planéte životaschopnosť a potenciál vozidiel ťažších ako vzduch.

Celý projekt sa začal v auguste 2013 v laboratóriu NASA Jet Propulsion Laboratory. Vrtuľník na Mars musel dokázať, že aj veľké veci môžu robiť malé technológie. Výsledkom štyroch rokov dizajnových prác, skúšok, zmenšovaní, upravovaní  a následného redesignu je minivrtuľník s hmotnosťou menšou ako dva kilogramy. Jeho trup je veľký asi ako baseballová lopta a jeho dve protibežné vrtule budú víriť riedku marťanskú atmosféru rýchlosťou takmer 3000 otáčok za minútu, čo je asi 10-násobok rýchlosti vrtuľníka na Zemi.

Vrtuľník má tiež zabudovanú technológiu potrebnú na prevádzku na Marse, vrátane solárnych článkov na nabíjanie lítium-iónových batérií a vykurovací mechanizmus, ktorý ho udržuje v teple počas chladných marťanských nocí.