Madura vyhlásili za víťaza prezidentských volieb vo Venezuele
PREHRAŤ

Madura vyhlásili za víťaza prezidentských volieb vo Venezuele

Jeho hlavní súperi však spochybňujú zákonnosť hlasovania a vyzývajú na nové voľby.

Caracas 21. mája (TASR) - Venezuelská volebná komisia v noci na pondelok oznámila, že prezident Nicolás Maduro bol v nedeľňajších voľbách opätovne zvolený na druhé šesťročné funkčné obdobie. Jeho hlavní súperi však spochybňujú zákonnosť hlasovania a vyzývajú na nové voľby, informovala agentúra AP.

Národná volebná komisia uviedla, že po sčítaní výsledkov z takmer 93 percent volebných miestností získal socialista Maduro takmer 68 percent hlasov, čím porazil svojho najbližšieho vyzývateľa Henriho Falcóna o vyše 40 percentuálnych bodov.

Opozícia počas uplynulého dňa tvrdila, že očakávané Madurovo víťazstvo nebude legitímne, pretože mnohí voliči zostali doma, keď vypočuli výzvy na bojkot volieb vnímaných ako zmanipulované. Kritici vlády tiež uviedli, že na mnohých voličov vyvíjala tlak, aby hlasovali za Madura.

Volebné úrady oznámili, že účasť by podľa aktuálnych odhadov mala dosiahnuť 48 percent.

Opozičný kandidát Falcón vyhlásil, že neuzná nedeľňajšie voľby vzhľadom na nezrovnalosti, ku ktorým patrilo umiestnenie takmer 13.000 provládnych agitačných stánkov v blízkosti volebných miestností.

"Neuznávame tento volebný proces," citovala Falcóna agentúra Reuters.

Falcón spresnil, že jeho volebný tím zozbieral tisíce sťažností. Slová kritiky si našiel aj pre hlavnú opozičnú koalíciu, ktorej výzva na bojkot volieb podľa neho nahrávala vláde.

Už predtým viaceré latinskoamerické krajiny, USA i Európska únia oznámili, že výsledky venezuelských volieb neuznajú, keďže kandidovať v nich úrady znemožnili viacerým z hlavných súperov Madura.

Čoraz autoritárskejšia vláda a zlé hospodárenie v mimoriadne dôležitom štátom spravovanom ropnom priemysle vyvolali vo Venezuele prehlbujúcu sa ekonomickú i politickú krízu.