Havajská sopka Kilauea zničila ďalšie stovky domov
PREHRAŤ

Havajská sopka Kilauea zničila ďalšie stovky domov

Neboli hlásené žiadne zranenia, pretože väčšina obyvateľov postihnutých lokalít uposlúchla minulotýždňovú výzvu na evakuáciu.

Honolulu 6. júna (TASR) - Láva z havajskej sopky Kilauea zničila stovky ďalších domov, keď sa dostala do dvoch pobrežných komunít na ostrove Havaj. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním na miestne úrady. 

Neboli hlásené žiadne zranenia, pretože väčšina obyvateľov postihnutých lokalít uposlúchla minulotýždňovú výzvu na evakuáciu.

K vážnemu poškodeniu stoviek domov došlo v noci na utorok. Miestne úrady už predtým hlásili najmenej 117 obydlí zničených lávou, ktorá už od začiatku mája vyteká z početných puklín na svahoch sopky, nachádzajúcej sa na najväčšom z amerických Havajských ostrovov. 

"Zatiaľ nemáme odhad, ale je isté, že v Kapoho Beach Lots and Vacationland sme minulú noc stratili stovky domov," povedala v utorok Janet Snyderová, hovorkyňa okresu Hawaii County. 

Letecký prieskum potvrdil, že láva úplne naplnila záliv Kapoho Bay, zaplavila väčšinu oblasti Vacationland a takmer celú oblasť Kapoho Beach Lots, uviedli vedci z havajského sopečného observatória patriaceho pod americkú geologickú službu USGS.

Oblasť ohrozujú približne dve desiatky sopečných puklín, z ktorých neustále vyteká láva a vychádzajú z nich toxické plyny. Žeravá tekutá magma spôsobila aj výpadky elektriny a telefonického spojenia. Z hlavného krátera sopky okrem toho vychádzajú oblaky sopečného popola, ktorý môže zapríčiňovať dýchacie ťažkosti. Komplikácie spôsobujú aj časté lokálne zemetrasenia súvisiace s pohybmi lávy. 

Geológovia nevedia predpovedať, kedy sa súčasná aktivita sopky utlmí. Starosta ostrova Havaj minulý týždeň predĺžil platnosť núdzového stavu o ďalších 60 dní, čo umožňuje rýchle prijímanie mimoriadnych opatrení na pomoc obyvateľstvu.