Rozsiahly požiar v americkom štáte Utah vyhnal ľudí pod stany
PREHRAŤ

Rozsiahly požiar v americkom štáte Utah vyhnal ľudí pod stany

S najväčším ohňom hasiči bojujú v blízkosti populárnej nádrže juhovýchodne od Salt Lake City.

Salt Lake City 4. júla (TABLET.TV) – Americký štát Utah sužujú rozsiahle požiare. S najväčším ohňom hasiči bojujú v blízkosti populárnej nádrže juhovýchodne od Salt Lake City. Situácia je o to horšia, že teploty atakujú 40°C, je sucho a fúka silný vietor.

"Približne 200 domov sme museli evakuovať. Tento oheň nevznikol len tak. Spálených je približne 30 000 hektárov. Môže to byť ešte horšie. 92% požiarov, ktoré máme v Utahu, zapríčiní v skutočnosti človek. Touto cestou vyzývam každého, aby sa rozumne správal vonku a v prírode. Buďte maximálne opatrní, pretože aj auto s rozpáleným motorom zaparkované neďaleko suchej trávy môže spôsobiť veľký požiar," uviedol pre agentúru AP Gary Herbert, guvernér Utahu.

Horieť začalo ešte v sobotu večer. Obyvateľov evakuovali, aby sa v najviac postihnutých oblastiach zbytočne nezdržiavali, ak nechcú ohroziť svoj život. Podľa agentúry AP viacerí skončili v stanovom mestečku na okraji mesta.

Hasičom sa požiar ani v stredu nepodarilo dostať pod kontrolu. Meteorológovia varujú pred najteplejšími dňami na záver týždňa. Obyvatelia Utahu by s miernym ochladením mali počítať až začiatkom budúceho týždňa.