ATÉNY V PLAMEŇOCH: Požiare v Grécku si vyžiadali 49 obetí
PREHRAŤ

ATÉNY V PLAMEŇOCH: Požiare v Grécku si vyžiadali 49 obetí

Grécka metropola žiada o pomoc pri hasení aj partnerov v Európskej únii.

Najmenej 49 mŕtvych potvrdili v utorok grécke úrady v súvislosti s rozsiahlymi požiarmi porastov, ktoré vypukli v okolí hlavného mesta Atén. Podľa agentúry DPA sú stále nezvestné desiatky ľudí.

Stúpajúci dym z lesného požiaru nad antickou Akropolou v Aténach 23. júla 2018.
Foto: TASR/AP
 



Hovorkyňa hasičov Stavrula Malliriová uviedla, že 156 dospelých a 16 detí hospitalizovali so zraneniami. Jedenásť dospelých je vo vážnom stave. 

Hovorkyňa dodala, že v dôsledku silného vetra sa plamene rýchlo rozšírili do obývaných oblastí a znemožnili ľuďom, aby unikli zo svojich domov alebo áut.

Grécko požiadalo o pomoc Európsku úniu. Malliriová uviedla, že z Cypru priletí vojenské dopravné lietadlo so 60 hasičmi a dve hasičské lietadlá očakávajú zo Španielska.

Požiare pri Aténach sa šírili vysokou rýchlosťou a miestnych obyvateľov i turistov tak zastihli nepripravených. Podľa údajov verejnoprávnej televíznej stanice ERT zachránili posádky rôznych plavidiel viac ako 700 ľudí z pláží a skalnatých výbežkov na pobreží, kam utiekli pred plameňmi.

Hasič hasí lesný požiar v gréckom meste Mati, ktoré sa nachádza východne od Atén v pondelok 23. júla 2018.
Foto: TASR/AP
 


Veľké požiare zasiahli západnú aj východnú časť aténskej aglomerácie, kde úrady vyhlásili stav ohrozenia. Situácia si vyžiadala masové evakuácie a uzavretie diaľnic spájajúcich Peloponézsky polostrov so strednou časťou Grécka.