Štyridsiati pretekári skočili zo Starého mosta
PREHRAŤ

Štyridsiati pretekári skočili zo Starého mosta

Z výšky 27 metrov to mali namierené rovno do studenej vody.

Takmer desaťtisíc divákov si v nedeľu nenechalo ujsť tradičnú súťaž v skoku z mosta v bosnianskom meste Mostar. Na 452. ročníku tohto športového podujatia skočili všetci pretekári z historického Starého mesta do rieky Neretva. Z výšky 27 metrov to mali namierené rovno do studenej vody.

"Toto je už moje dvanáste víťazstvo v poradí a na súťaži som už 19.krát. Každé víťazstvo si vážim viac, než tie predchádzajúce a ak vyhrám aj o rok, tak to bude už trinásť víťazstiev. Budem to považovať za svoj rekord," uviedol Lorens Listo, víťaz súťaže.

Úlohou skokanov nie je len skočiť do vody. Každý z nich musí počas akcie predviesť trik, od ktorého často závisí jeho úspech. Len pre zaujímavosť, jeden skok trvá približne 3 sekundy a súťažiaci pri páde dosiahne rýchlosť aj 85 kilometrov za hodinu.

Starý most je pre týchto pretekárov dnes už srdcovou záležitosťou a na pamiatku bosnianskeho Mostaru sa dnes pozerajú inak, než turisti. Postavili ho ešte v roku 1566 a je aj na zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.