PREMIÉR: Postoj vlády k otázke migrantov a kvót sa nemení
PREHRAŤ

PREMIÉR: Postoj vlády k otázke migrantov a kvót sa nemení

Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu dnes zamietol žaloby Slovenska a Maďarska proti dočasnému mechanizmu EÚ na prerozdeľovanie utečencov na základe kvót.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Politický postoj vlády Roberta Fica (Smer-SD) k otázke migrantov a povinným kvótam na ich prerozdeľovanie sa nemení ani po zamietnutí žaloby Slovenska Súdnym dvorom Európskej únie. Vyhlásil to dnes po rokovaní vlády premiér Fico s tým, že rozsudok bude Slovensko plne rešpektovať. Ide podľa neho o stanovisko celého kabinetu.

"Náš postoj ku kvótam sa vôbec nemení, naďalej budeme veľmi aktívne pracovať na tom, aby solidarita, ktorá je súčasťou európskeho života, bola prejavená iným spôsobom len ako núteným prijímaním migrantov z iných krajín,"povedal Fico. Podotkol, že tí pritom na Slovensku nechcú ani ostať.

Rozsudok podľa neho neprináša "žiadnu novú kvalitu, len Súdny dvor EÚ má iný právny názor na procedúru prijímania takýchto rozhodnutí". Práve spôsob prijatia mechanizmu prerozdeľovania migrantov medzi členské štáty EÚ Slovensko v žalobe napadlo. Rovnako poukazovalo na chýbajúcu jednotu štátov pri rozhodovaní.

"Namietali sme predovšetkým to, že takéto vážne rozhodnutie sa nemalo prijať ako nelegislatívny akt. Ďalej, že takéto vážne rozhodnutie sa malo prijímať jednomyseľne, namietali sme aj ďalší postup rady, pretože išlo o rozhodnutie, pri ktorom nebola dosiahnutá jednota všetkých členských štátov EÚ a rozhodnutie ukladalo povinnosti všetkým," ozrejmil Fico.

Viac čítajte tu.