Netradičný zberateľ - vo svojich telefónoch uchováva tisícky starých správ
PREHRAŤ

Netradičný zberateľ - vo svojich telefónoch uchováva tisícky starých správ

Časy dávno minulé mu pripomenú staré textové správy.

Čeľabinsk 29. júna (TABLET.TV) – Aj keď svoju zbierku starých mobilných telefónov založil len pred tromi rokmi, dnes sú v nej už viac ako tri stovky modelov. Všetko sa to začalo odložením mobilu iba preto, aby pamäť telefónu pripomenula aj po rokoch to, na čo si už Denis, zberateľ z Ruska, nespomenie. Časy dávno minulé mu pripomenú staré textové správy.

Zbierku telefónov som založil zhruba pred tromi rokmi. Mojím prvým telefón bola Nokia N91, ktorú som v tom momente používal. Bolo v nej viac ako 5000 SMS správ. Všetky som písal mojej priateľke, ktorá je dnes mojou ženou. A chcel som si tie správy všetky navždy archivovať,“ uviedol Denis Kičkin.

K prvému telefónu v jeho zbierke sa neskôr pridalo dvanásť ďalších modelov a tisícky esemesiek, a tak sa zbierka začala postupne rozrastať. Dnes platí, že čím starší model alebo staršia esemeska, tým lepšie.

Zberateľ takisto spomína na správu, ktorú napísal, keď mala jeho dcéra narodeniny, 15. júna 2010. „Odložil som si to. Keď bude veľká, o nejakých desať rokov, všetky jej ich ukážem. Myslím si, že bude šťastná, keď to uvidí.“

O jeho záľube sa zanedlho dozvedeli aj jeho priatelia, známi aj neznámi. Aj oni sa stali spoluautormi dnes už nemalej zbierky. Telefóny dostáva aj na ulici. „Aj na rozličných trhoch, workshopoch, inokedy mi ho dajú iba tak a zadarmo, ale väčšinu z nich som kúpil. Viaceré sú už opravené alebo majú vymenený displej,“ doplnil.

Hornú hranicu, koľko telefónov alebo SMS správ by chcel do zbierky zahrnúť, nemá, no jedným dychom dodáva, že svojej zberateľskej vášni podľahol natoľko, že sa jej len tak ľahko nevzdá.