Silné zemetrasenie na gréckom Kose má dve obete - Švéda a Turka
PREHRAŤ

Silné zemetrasenie na gréckom Kose má dve obete - Švéda a Turka

Oblasť Starého mesta Kosu, plná barov a ďalších nočných klubov, mala ulice pokryté troskami.

Atény 21. júla (TASR) - Silné zemetrasenie zasiahlo v noci nadnes grécky dovolenkársky ostrov Kos a poškodilo tam staršie budovy a hlavné letisko. Vyžiadalo si životy dvoch turistov - mužov z Turecka a Švédska, ako aj zranenia vyše 120 ďalších osôb.

Podľa gréckych úradov malo zemetrasenie magnitúdu 6,5, podľa skorších správ v médiách malo magnitúdu 6,7. Nasledovali aj početné dotrasy, napísala tlačová agentúra AP.

Zemetrasenie sa vyskytlo dnes približne o 01.30 h. Zasiahlo tiež ďalšie ostrovy a turecké pobrežie Egejského mora, ale Kos sa nachádzal najbližšie k epicentru a pravdepodobne bol aj najviac postihnutý, keďže všetky úmrtia a zranenia hlásili odtiaľ. Mnoho ulíc pokryli popadané tehly a ďalšie trosky, pričom nábrežnú hlavnú cestu na ostrove, ako aj časti hlavného mesta Kos zaplavili malé prívalové vlny cunami.

Regionálny guvernér Jorgos Hadjimarkos informoval, že štyri či päť zranení je "znepokojujúcich" a škody na budovách skúmajú, ale "prvoradou úlohou je teraz záchrana životov". Nemocnica na Kose uviedla, že najmenej 20 zo zranení sú zlomeniny.

Na budove z 30. rokov 20. storočia sa zrútila stena a zabila ľudí, ktorí sa nachádzali v bare na dolnom poschodí, vyhlásil starosta hlavného mesta Jorgos Kyritis. "Na ostrove nezostalo veľa starých budov. Takmer všetky budovy na Kose boli postavené podľa nových zákonov, aby odolali zemetraseniam," povedal starosta.

Viac čítajte tu