P. MIŠÍK: Brexit a migrácia zostanú témou aj pre tento rok
PREHRAŤ

P. MIŠÍK: Brexit a migrácia zostanú témou aj pre tento rok

Pavol Demeš v štúdiu TABLET.TV diskutuje s Petrom Mišíkom, generálnym riaditeľom Politickej sekcie na MZVaEZ SR.

Bratislava 16. februára (TABLET.TV) – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky pripravuje v týchto dňoch zameranie zahraničnej politiky na tento rok. Záujmy a priority sa podľa Petra Mišíka meniť nebudú. Vyvíjať sa však bude medzinárodné prostredie. „Priority zostávajú, ale prostredie sa bude dynamicky vyvíjať a my budeme musieť na toto prostredie reagovať.

Témy ako brexit, migrácia, región západného Balkánu či Východné partnerstvo zostanú naďalej aktuálne. „Veľkou témou, ktorou sa budeme zaoberať, je aj obnova dôvery našich občanov v projekt Európskej únie. To je aj jeden zo základných výsledkov nášho predsedníctva v podobe Bratislavskej deklarácie,“ hovorí P. Mišík.

Popredné postavenie medzi trendmi, s ktorými MZVaEZ SR v nadchádzajúcom období počíta, patrí podľa slov generálneho riaditeľa Politickej sekcie bezpečnostná politika. „Bezpečnosť zostáva absolútnym záujmom a prioritou, lebo budeme musieť nalaďovať naše konkrétne kroky na situáciu, v ktorej žijeme.

Slovenský rezort zahraničia, vzhľadom na zmenu na prezidentskom poste v Spojených štátoch amerických, očakáva, že zaujímavosti prinesie i príprava summitu Severoatlantickej aliancie NATO. „Budeme zvedaví na to, s čím prídu predstavitelia novej americkej administratívy.

Nielen o týchto témach diskutuje zahranično-politický analytik Pavol Demeš s Petrom Mišíkom v relácii SVET Tu a teraz.