Na GLOBSEC-u sa zúčastní približne 1300 účastníkov zo 70 krajín a 150 rečníkov
PREHRAŤ

Na GLOBSEC-u sa zúčastní približne 1300 účastníkov zo 70 krajín a 150 rečníkov

Hosťom P. Demeša v relácii SVET Tu a teraz je prezident GLOBSEC Róbert Vass a projektová koordinátorka konferencie Lucia Martišková.

Bratislava 23. mája (TASR) – Na dvanástom ročníku konferencie GLOBSEC, ktorý sa začína už tento piatok, sa zúčastní najviac účastníkov doteraz - 1300 zo 70 krajín pričom podiel žien je 40 percent ku 60. Dnes o tom informoval prezident GLOBSEC Róbert Vass na tlačovej konferencii. Z tohto ročníka má najlepší pocit. "Je to najkomplexnejší program, ktorý sme doteraz pripravili," uviedol.

Na konferencii bude 28 panelov a 150 rečníkov, ktorí vystúpia. Otvorí ju tento piatok minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, a slovenský a poľský prezident Andrej Kiska a Andrzej Duda. Skončí sa panelom v nedeľu (28. 5.) so slovenským a českým premiérom Robertom Ficom a Bohuslavom Sobotkom a prezidentom Európskej rady Donaldom Tuskom.

Na konferencii sa zúčastní 12 ministrov zahraničných vecí vrátane tureckého Mevlüta Čavušogla. Ďalej medzi vplyvnými hosťami bude napríklad zástupkyňa generálneho tajomníka NATO Rose Gottemoellerová, predseda Európskej rady Donald Tusk, estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová či poradcovia z Bieleho domu, ktorí sú v užšom tíme amerického prezidenta Donalda Trumpa. Po prvý raz sa na konferencii zúčastní i predstaviteľ ruskej dumy Vjačeslav Nikonov.

V porovnaní s minulými rokmi bude oveľa viac účastníkov aj zo súkromného sektora, keďže podľa Vassa cítia, že zmeny, ktoré prináša súkromný sektor majú dopad aj na ekonomiku či politiku. Medzi účastníkmi bude, okrem slovenských médií, i viac ako 200 predstaviteľov z tých svetových ako napríklad AP či Guardian.

Hlavnou témou konferencie je "Adaptácia na budúcnosť" respektíve v budúcnosti (Adapting (to) the Future). "Vnímame, že dynamika zmien v medzinárodnom prostredí, ale aj technologické zmeny, ktoré prichádzajú, sú naozaj exponenciálne a naše západné inštitúcie často nie sú schopné takou istou dynamikou sa adaptovať. Tie nožnice sa vlastne otvárajú a vznikajú rôzne problémy, a práve toto je tá kľúčová téma konferencie - definovať hlavné trendy," uviedol Vass.

Zároveň zdôraznil, že konferenciu už dnes nepovažujú len za bezpečnostnú, ale posúva sa viac strategickým smerom. Tematicky je rozdelená na štyri hlavné oblasti – na štvrtú priemyselnú revolúciu, globálne zmeny a trendy, na to, či demokracia je schopná prežiť informačnú revolúciu, na budúcnosť západu a západných inštitúcii, nové prostredie a na globalizáciu verzus protekcionizmus.

Čestný predseda GLOBSEC-u Rastislav Káčer si myslí, že dnes sme svedkami toho, že svet sa dynamicky mení. "Myslím si, že všetci z nás cítia, že svet začína byť príliš rýchly a zložitý. Cítime nárast extrémizmu, ktorý ponúka ľahké riešenie. GLOBSEC bol, je a dokiaľ ja budem jedným z tých, ktorí pri GLOBSEC-u stoja, bude nielen platformou pre odbornú diskusiu, ale bude v prvom rade aj hodnotovou platformou pre diskusiu," zdôraznil čestný predseda, pričom je presvedčený, že demokracia a slobodný svet sú najlepším rámcom pre fungovanie.

Pozrite si aj záznam z tlačovej konferencie.