TOMKA: Rotariáni podporujú projekty, ktoré smerujú k zlepšeniu kvality života
PREHRAŤ

TOMKA: Rotariáni podporujú projekty, ktoré smerujú k zlepšeniu kvality života

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz je guvernér Rotary dištriktu ČR a SR Július Tomka.

Bratislava 21. júla (TABLET.TV) - Rotary International je nastaršia celosvetová službová organizácia, teda organizácia zameraná na poskytovanie humanitárnych, sociálnych a iných služieb pre príslušné komunity, v ktorých sa jednotlivé Rotary kluby nachádzajú. "Rotary združuje lídrov vo svojich profesiách," tvrdí Július Tomka a dodáva, že to napriek tomu nie je profesijne zameraná organizácia. Pôsobí vo viac než 200 krajinách na všetkých kontinentoch a dokopy má 1 200 000 členov.

Na nedávnom celosvetovom stretnutí v Atlante sa zúčastnilo okolo 40 000 rotariánov. Jednou z hlavných tém nielen tohtoročnej konferencie bol boj proti detskej obrne. Rotary International sa tejto problematike venuje už od roku 1985 a doposiaľ do boja proti obrne vložil približne jednu miliardu 700 tisíc dolárov. K financovaniu prispieva napríklad aj nadácia Billa a Melindy Gates.

Česko-slovenský dištrikt, na čele ktorého momentálne J. Tomka stojí a ktorý vznikol v roku 1999, je znovuzjednotením českých a slovenských rotariánov z obdobia pred rozdelením Česko-Slovenska. Počas svojho ročného pôsobenia na poste guvernéra dištriktu by Tomka chcel nadviazať na úsilie svojich predchodcov.

Nielen o konferencii v Atlante, ale aj o klubovej verejno-prospešnej činnosti rotariánov v Banskej Bystrici a  jej okolí diskutuje Pavol Demeš so svojím hosťom v relácii SVET Tu a teraz.