PLŠEKOVÁ: Mária Terézia bola fenomén. Dokázala skĺbiť materské povinnosti s úlohou panovníčky
PREHRAŤ

PLŠEKOVÁ: Mária Terézia bola fenomén. Dokázala skĺbiť materské povinnosti s úlohou panovníčky

Rozšírila mesto zúžené len v hradbách a dala impulz k vzniku prvého územného plánu.

Bratislava 9. augusta (TABLET.TV) – O postave Márie Terézie a jej pôsobení na území Slovenska sa zhováral Pavol Demeš v relácii SVET Tu a teraz s lekárkou, viceprimátorkou hlavného mesta a predsedníčkou Petržalského okrášľovacieho spolku Ivetou Plšekovou.

Okolité krajiny vrátane Slovenska si v tomto roku pripomínajú 300. výročie narodenia uhorskej panovníčky Márie Terézie. Rodáčka z Viedne prišla na svet 13. mája 1717 na zámku Hofburg.

„Mária Terézia bola fenomén. Bola ženou, ktorá dokázala skĺbiť svoje materské povinnosti aj s úlohou panovníčky. Priniesla mnoho nových vecí a reformy, ktoré zasiahli Uhorsko a Bratislavu. Pre samotnú Bratislavu znamenala absolútne nebývalý rozvoj mesta,“ vysvetľuje Plšeková a dodáva, že dovtedy bola rozpínavosť mesta ohraničená jeho hradbami. Práve Mária Terézia iniciovala vznik prvého územného plánu a dala impulz k zbúraniu opevnenia, aby sa mohlo mesto ďalej rozširovať.

S jej menom je spojená aj výstavba mnohých zaujímavých budov, spustila reformu armády, zakladala školy a školské zariadenia. „Mária Terézia bola v Bratislave korunovaná za uhorskú panovníčku v období, ktoré pre ňu nebolo ľahké. Mala malého syna a bola v ťažkom boji o španielske dedičstvo, tak práve tu jej uhorská šľachta sľúbila svoju krv a meč a ona sa v tej chvíli naozaj musela cítiť veľmi poctená,“ uvádza Plšeková. Zároveň dodáva, že vzťah panovníčky k mestu bol vrúcnejší aj prostredníctvom vzťahu k milovanej dcére Márii Kristíne. Tá sa totiž narodila v ten istý deň, ako jej matka. Navyše žila v Bratislave aj spolu s manželom, kráľovským miestodržiteľom na Bratislavskom hrade, teda ich Mária Terézia často navštevovala.

Mária Terézia bola podľa Plšekovej vášnivou pisateľkou listov. „Človeka najlepšie spoznáte podľa toho, čo sám niekedy povedal a listy sú naozaj takým oknom do duše človeka,“ hovorí Plšeková a dodáva, že „snáď neexistoval v okolí nikto z tých významných panovníckych rodov, kto by aspoň raz od nej nedostal list.“ Práve v korešpondencii môžme vidieť, ako premýšľala, ako konala, prečo niektoré veci robila tak, ako robila, aký mala vzťah k manželovi, k Bohu a ako prijímala rolu panovníčky.

Veľkú časť podujatí, venovaných jubilejnému výročiu panovníčky, absolvovala Bratislava počas korunovačných slávností. Aktuálna je výstava v Primaciálnom paláci o soche Márie Terézie, ktorá kedysi zdobila Prešporok. Do konca roka má mesto pripravené aj ďalšie podujatia. Viac o nich sa dozviete v relácii SVET Tu a teraz.