ONDREJCSÁK: V roku 2005 sme nepočítali s tým, že do Európy sa vráti medzištátna vojna
PREHRAŤ

ONDREJCSÁK: V roku 2005 sme nepočítali s tým, že do Európy sa vráti medzištátna vojna

Témou rozhovoru Pavla Demeša s Róbertom Ondrejcsákom je bezpečnostná a obranná stratégia štátu.

Bratislava 6. septembra (TABLET.TV) - Bezpečnostná stratégia štátu je zahranično-bezpečnostným dokumentom, zatiaľ čo obranná stratégia je o niečo užším dokumentom, nemôžu však existovať jedna bez druhej, tvrdí štátny tajomník Ministerstva obrany SR Róbert Ondrejcsák (Most-Híd). Hoci prvú pripravuje rezort zahraničia a druhú ministerstvo obrany, podľa jeho slov ide skôr o koordinačnú úlohu, pretože jednotlivé kroky musia rezorty medzi sebou konzultovať.

Príprava oboch dokumentov je veľmi dôležitá, keďže momentálne platné stratégie boli prijaté ešte v roku 2005 a vtedy bola bezpečnostná situácia vo svete úplne iná, myslí si R. Ondrejcsák. V súčasnosti prebieha v našom susedstve ozbrojený konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom, vojenskou silou došlo k zmene hraníc, tvrdí štátny tajomník. "Toto všetko sú záležitosti, ktoré dramaticky zmenili naše bezpečnostné prostredie, aj skutočnosť, ako vnímame bezpečnosť," dodáva R. Ondrejcsák.

Najdôležitejšie výzvy roku 2005 boli v Afganistane, na Blízkom východe, teraz sa však členské štáty Severoatlantickej aliancie podľa R. Ondrejcsáka opäť orientujú na teritoriálnu obranu. Ide najmä o štáty južnej Európy, ktoré ležia v blízkosti nebezpečných zón konfliktov, ako napríklad Blízky východ, myslí si štátny tajomník a dodáva: "Musíme vyjadriť určitú aliančnú solidaritu... Keď sa oni (členovia NATO) cítia byť ohrození, tak sa to týka aj nás."

Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz s moderátorom Pavlom Demešom.