A. FÁBRI: Miesto, kde žijeme, Číňania vnímajú ako raj na zemi
PREHRAŤ

A. FÁBRI: Miesto, kde žijeme, Číňania vnímajú ako raj na zemi

Hosťom Pavla Demeša v relácii Svet Tu a teraz je slovenský architekt, dnes už aj pedagóg, Aurel Fábri.

Bratislava 6. februára 2017 (TABLET.TV) - Rodák z Vrábeľ Aurel Fábri vyštudoval architektúru v Bratislave. Po štúdiách pôsobil vo viacerých európskych metropolách, kde najskôr projektoval stavby a až neskôr začal architektúru aj prednášať na akademickej pôde. Dnes už 6. rok vyučuje architektúru na univerzite Nottingham (The University of Nottingham) v prístavnom meste Ningbo na severovýchode Číny. Dnes už ako pedagóg pôsobí iba na tamojšej univerzite, kde prednáša čínskym študentom a v relácii priblížil, ako sa výučba realizuje.

Miestna univerzita, ako uviedol, ponúka britské vzdelávanie, ktoré sa orientuje na nezávislé a kritické myslenie. Vyučuje sa primárne v anglickom jazyku, čím si čínski študenti kultivujú cudzojazyčné zručnosti, i keď často majú tendenciu s miestnymi prednášajúcimi komunikovať v čínštine, prezradil Fábri.

Ako pedagóg, ktorý sa so študentmi stretáva každodenne, označil študentov v Číne prívlastkom „hard working“ – ťažko pracujúci, pretože k študijným povinnostiam pristupujú zodpovedne. Vzdelanie vnímajú ako kľúč k úspešnému životu. Podporu, aj finančnú, majú aj zo strany rodičov. Podľa jeho názoru, rodičia čínskych študentov prispievajú na vzdelanie ich detí s veľkou ochotou. Na štátnej škole sa ročné školné pohybuje v rozmedzí od 1200 do 2000 eur. Na oddelení architektúry, kde Fábri vyučuje, je zatiaľ len bakalárska úroveň štúdia, no mnohí študenti ju vnímajú ako základ pre ďalšie nadstavbové štúdium v zahraničí, napríklad v Spojených štátoch amerických, Austrálii, Veľkej Británii, ale aj v Európe. Na týchto prestížnych univerzitách je školné v porovnaní s poplatkami v Číne vyššie. Vzdelávanie tak výrazne prispieva k multikulturalizmu a bilingválnosti, uviedol v rozhovore.

„Mnohí čínski študenti dnes nemajú skúsenosť s návštevou Európy, a preto ju vnímajú ako raj na zemi,“ uviedol Aurel Fábri, slovenský architekt vyučujúci v Číne, v najnovšom vydaní relácie Pavla Demeša Svet Tu a teraz.