M. GAZDÍK: Učitelia by mali mať dostatočné hodnostné odmeny
PREHRAŤ

M. GAZDÍK: Učitelia by mali mať dostatočné hodnostné odmeny

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz bol Marián Gazdík, partner v investičnej spoločnosti IPM Growth.

 

Bratislava 10. decembra (TABLET.TV) – Na mnohých inovatívnych a startupových projektoch nielen v celosvetovom meradle, ale aj s mnohými Slovákmi spolupracuje Marián Gazdík, dnes už ako Slovák žijúci za hranicami našej krajiny.

Aj napriek tomu, že rodná vlasť už nie je jeho súčasným pôsobiskom, zastáva názor, že aj, podľa jeho slov, malé Slovensko je veľké podnikateľskými kapacitami, ktoré robia dobré meno nielen doma, ale aj v zahraničí. Poukázal pritom na inovátorov a vynálezcov z histórie, tiež slovenských rodákov, ktorých mená sú dnes známe napríklad aj v Spojených štátoch amerických. „Napríklad, učiteľ A. Einsteina bol pôvodom Slovák, ďalej Štefan Banič a mnohí ďalší,“ menoval.

Firmy potrebujú na začiatku podnikania dostatok prostriedkov na to, aby sa mohli presadiť. Neskôr potrebujú prostriedky, aby mohli rásť. Neskôr takisto, a to až do momentu, kým budú profitabilné,“ objasnil Gazdík, akým spôsobom sa podieľa na investičnej podpore podnikateľov. Podľa jeho názoru je na Slovensku veľa mladých podnikateľov, ktorí majú odhodlanie, chcú sa učiť robiť veľké veci, avšak nevedia, ako sa presadiť. „V tom spočíva naša pomoc – prepájame ich na vhodných mentorov a investorov,“ uviedol v štúdiu TABLET.TV.

Podľa Gazdíka súčasný vzdelávací systém v našej krajine nie je nastavený tak, aby mladých ľudí, nielen podnikateľov, motivoval k podobným celosvetovým úspechom. Vychádzajúc z jeho slov, v našich podmienkach je nevyhnutná štrukturálna zmena v školstve. Tá by sa mala podľa Gazdíka začať hodnostným odmeňovaním. „Riešením by bolo, keby mali učitelia dostatočné hodnostné odmeny. Absentuje aj pravidelná komunikácia prezidenta s pedagógmi,“ doplnil. Podľa Gazdíka by sa mali učitelia pravidelne stretávať s hlavou štátu na spoločnom obede, čo by vytvorilo príležitosť na aktívnu diskusiu o nedostatkoch, ale aj príležitostiach v slovenskom vzdelávacom systéme.

Pozrite si reláciu Pavla Demeša SVET Tu a teraz s jeho hosťom.