Bilčík: Najlepšia reakcia na ruský vplyv na západnom Balkáne je rozširovanie EÚ
PREHRAŤ

Bilčík: Najlepšia reakcia na ruský vplyv na západnom Balkáne je rozširovanie EÚ

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET bol slovenský europoslanec Vladimír Bilčík.

Bratislava 17. júna (TASR) - Najlepšou odpoveďou na ruský vplyv v regióne západného Balkánu je rozširovanie Európskej únie. V relácii SVET s Pavlom Demešom v TASR TV to uviedol stály spravodajca Európskeho parlamentu pre Srbsko, slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU). Počas diskusie pripustil, že v spomínanom regióne sú "silné protieurópske sily". To však podľa neho len potvrdzuje, že EÚ nemôže prestať pracovať na rozširovaní smerom na východ.

"Ak budúcnosť západného Balkánu nebude európska, ten región môže byť vo veľmi zložitej a konfliktnej situácii," uviedol Bilčík. Slovenský europoslanec pripustil, že v otázke rozširovania Únie veľa vecí stojí na mieste.

"Myslím si, že v niečom tá tragická situácia spojená s brutálnou ruskou agresiou voči Ukrajine je aj šancou a nádejou pre lepšiu budúcnosť na západnom Balkáne. Potrebujeme diskutovať o tom, ako západný Balkán v najbližších týždňoch či mesiacoch posúvať (bližšie k EÚ)," uviedol Bilčík.

Stály spravodajca Európskeho parlamentu pre Srbsko ďalej uviedol, že pozornosť, ktorú Európa venovala západnému Balkánu, nie je ani zďaleka taká silná, ako by podľa neho mala byť.

"Pokiaľ tú tému nebudeme ťahať my z krajín, ktoré sú blízko tomu regiónu, tak si myslím, že budeme mať ešte väčší problém," varoval Bilčík. Europoslanec počas diskusie pripustil, že západný Balkán je veľmi rôznorodý. Ide v podstate o umelý politický koncept.

"Západný Balkán je politický terminus technicus. To, čo spája ten región, je práve európska perspektíva a fakt, že s týmito krajinami počítame v nejakom momente v EÚ," povedal Bilčík.

Najbližšie k členstvu v EÚ má podľa slovenského europoslanca Čierna Hora. "Zásadné rozhodnutia" pre vstup do EÚ podľa neho spravilo aj Severné Macedónsko. Na budúci týždeň sa v Bruseli uskutoční stretnutie vedúcich predstaviteľov krajín západného Balkánu a EÚ. Bilčík je však skeptický v otázke, či summit prinesie prelom.

"Na summite očakávane väčšinu lídrov (z krajín západného Balkánu). Myslím si, že príde srbský prezident, zástupca Bosny a Hercegoviny, zástupca Čiernej Hory, zástupca Albánska. Je otázne, kto príde zo Severného Macedónska, pretože sa už dlho očakáva rozhodnutie o začatí prístupových rokovaní s touto krajinou. Žiaľ, obávam sa, že žiadne také rozhodnutie na summite nepadne," myslí si Bilčík.

Podľa neho je dôležité, aby kandidátsky štatút získala aj Ukrajina, ktorá aktuálne čelí ruskej vojenskej agresii.

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom.